31.08.2024 07:30

Той е г-н Revolut: Още 1 руски милиардер-топзвезда, освен Дуров

Видян 1287 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основателят и главен изпълнителен директор на Revolut Ник Сторонски имаше просто послание към служителите си по време на летните срещи на по питие, организирани от компанията миналата година: направете финтех компанията по-голяма, по-добра и победете банките, твърди източник на Ройтерс, който е присъствал.

Деветгодишният финтех бизнес вече е оценен на 45 млрд. долара, след като служителите му продадоха акции на инвеститори, като надминава по стойност част от най-големите кредитори в Европа, включително 334-годишната Barclays и NatWest, и двете от Великобритания.

Сделката затвърждава позицията на базираната в Лондон Revolut като най-високо оценения стартъп в Европа и е реабилитация за 40-годишния Сторонски, идваща седмици след като той подсигури банков лиценз в Обединеното кралство след тригодишна борба за него. Успехът поставя Revolut в позиция да се изправи срещу утвърдени банки в повечето сектори, например ипотечните кредити.

Делът на Сторонски в Revolut сега се равнява на около 8 млрд. долара, сочат изчисления на Ройтерс, базирани на документи до корпоративния регистър във Великобритания.

Той се класира на 45-о място в Sunday Times Rich List 2024 (Списъкът на богаташите на Sunday Times за 2024 г.), с нетно състояние от 4,38 млрд. паунда (5,7 млрд. долара).

Роденият в Русия Сторонски е бивш търговец на деривати в Lehman Brothers, който е работил и в Credit Suisse. Той напуска банковия сектор през 2013 г., за да основе Revolut, част от вълната от приложения за изцяло дигитално банкиране, които се стремят да подбиват основните кредитори с продукти с по-ниски такси.

Идеята за компанията се появява, докато Сторонски пътува и остава изненаден от високите трансакционни такси и комисиони, събирани от банките.

Оттогава Сторонски, който е учил физика и математика в Москва, се противопоставя на критиците си, бори се с конкурентни финтех компании и с неблагоприятните пазари на финансиране. Сега оценката на Revolut от 45 млрд. долара е с 36% по-висока спрямо 33-те млрд. долара, които достигна през 2021 г.

Стойността е впечатляваща за компания, която миналата година отчете приходи за 2,2 млрд. долара, а скорошният пазарен спад показа, че нестабилните оценки на финтех стартъпите могат бързо да се понижат.

Стив Маклафлин, основател на FT Partners и банков съветник на Revolut по набирането на финансиране през 2021 г., изразява убеждението си, че Revolut е на стойност 100 млрд. долара, отчасти защото общият адресируем пазар на финансови услуги е огромен.

„Направихме анализи, направихме проучвания, прогнозирахме как ще изглежда компанията до 2040 г., и всички сметнаха, че е надценена (през 2021 г.), но се оказа, че грешим“, коментира Маклафлин пред Ройтерс.

Двама източници, близки до Revolut, твърдят, че през последните месеци Сторонски е настоявал за оценка от над 40 млрд. долара, като е казал на банкерите, че няма да приеме сделка за осребряването на акциите на служители, която не показва повишение спрямо 2021 г.

Revolut отказва да коментира въпроса.

Детайли и данни

Човек, присъствал на миналогишните срещи на по питие, който е бивш служител на Revolut, твърди, че Сторонски е обсебен от детайлите и данните, като избягва дълги имейли и формалности в полза на по-неформалната култура и небрежния стил на обличане. А всеки служител може да очаква да бъде предизвикан от главния изпълнителен директор при среща. Когато е в Лондон, той работи на бюрото си в средата на отворения офис на Revolut, посочва източникът, пожелал да остане аноанимен.

Въпреки това работната култура на Revolut предизвика критики от бивши служители, а компанията има голямо текучество на персонала.

Сторонски защити Revolut като работно място и каза, че си е извлякъл поуки. Той привлече големи имена в световните финанси, като бившия съизпълнителен директор на Standard Life Aberdeen Мартин Гилбърт за председател и бившия банкер на Goldman Sachs Майкъл Шерууд.

Говорител на Revolut коментира пред Ройтерс, че компанията отдава „огромно значение на привличането, задържането и развитието на талантливи хора“. Тя има процеси за подаване на жалби, които са в съответствие с местните закони и са справедливи и прозрачни, допълва говорителят.

Сторонски е запазил строг контрол върху работата чрез вътрешен екип от около 15-20 души, които се отчитат директно на него, казва бившият служител на Revolut. Това са предимно хора под 35-годишна възраст, които са наети от банки или консултантски фирми, получили са важни индивидуални задачи, като например справяне със слабо представящи се отдели, допълва той.


По-големи предизвикателства

Забавянето на получаването на лиценз за банкова дейност във Великобритания след регулаторен контрол върху проблеми с одита (Revolut два пъти забави публикуването на своите годишни отчети) беше сериозна пречка за Сторонски.

В интервю за The Times през 2023 г. той критикува Великобритания като място за правене на бизнес и каза, че в случай на публично листване би избрал Ню Йорк пред Лондон.

Пред Сторонски и Revolut може би стоят по-големи предизвикателства.

Тъй като компанията се разширява в други сектори с лиценза си за банкова дейност в Обединеното кралство, това ще предизвика по-голям регулаторен контрол.

Грижещите се опазването на правата на потребителите критикуваха подхода на Revolut спрямо конкурентите при възстановяването на разходите на клиентите във Великобритания, които са били засегнати от измама. Revolut заяви, че приема измамите „невероятно сериозно“ и разполага със стабилни защити.

За служителите, особено тези, които се присъединиха към Сторонски в първите години, възнагражденията бяха огромни, превръщайки на хартия много настоящи и бивши служители в мултимилионери.

Миналата седмица Сторонски заяви, че е щастлив, че служителите могат да осъзнаят колективния успех на компанията, когато продадоха акции за 500 млн. долара.

Това, което не е толкова ясно, е доколко последните постижения и амбицията на Сторонски ще ускорят плановете за листване в САЩ или в Лондон.


Снимка: Bloomberg


Източник: Investor.bg



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец