08.06.2024 07:06

Топ държавите в света според читателите на Traveller за 2023 г.

Видян 2806 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От години Traveller моли читателите да кажат кои са любимите им страни в света чрез годишните ни награди „Изборът на читателите“. Списъкът продължава да отразява преживяванията при пътуване, които пътешествениците обичат най-много - от най-добрите хотели в света до най-добрите авиокомпании, круизи, острови и багаж.


Тази година вие пътувахте по-далеч и по-надълбоко; търсехте отдалечени обекти; плавахте на по-малки, по-интимни кораби; и дадохте приоритет на дестинации, които сте чакали с години, за да посетите.


Поне така казват зашеметяващите 526 518 от читателите в годишното проучване за наградите „Изборът на читателите“. Сега можете да използвате резултатите, за да решите къде да отидете следващия път. Ето кои са най-добрите страни в света, избрани от читателите на Traveller.


10. Турция

Истанбул винаги се е намирал на кръстопътя на света, където тънката лента на Босфора разделя Азия от Европа и Изтока от Запада. Той издигна позицията си на нови висоти с едно променящо се международно летище, което бе открито през 2019 г. и спечели фенство сред нашите читатели заради модерния си дизайн и впечатляващата зона за безмитно пазаруване.



Завръщащите се посетители ще открият, че всички неща, които обичат в Истанбул, са все още непокътнати - от изпълнения с минарета силует до вълнуващата кулинарна сцена, но има и много нови предложения, включително процъфтяваща сцена на съвременни галерии в артистичния Каракьой. Още по-далеч, Тюркоазеното крайбрежие привлича туристите с традиционните си хамами и с курортите, в които се организират партита, а в околния Егейски регион сред древните руини се наблюдава бум на модерни винарски изби. И като говорим за древност, има съвсем нова (но много стара) причина да се отправите на изток към Анадола: През 2021 г. ЮНЕСКО включи 8000-годишната могила Арслантепе в своя списък със световно наследство.


9. Швейцария

Със своите зелени долини, покрити с крави, заснежени върхове и лъскави ски курорти Швейцария е място, което повечето хора си мислят, че познават. Но тази страна в сърцето на Европа си заслужава да бъде разгледана отново. Вземете например прословутия й скъп най-голям град Цюрих, който никога не е получавал достатъчно признание за прогресивните си възгледи, често пренебрегваните художествени и музикални сцени, както и за силуета, оформен от зашеметяващо разнообразни архитектурни гласове, включително Ле Корбюзие, Сантяго Калатрава и Шигеру Бан.



Междувременно алпийските ски градове с големи имена като Вербие, Давос и Цермат разширяват предлагането си и извън снежния сезон: Долината Енгадин, в която се намира Сейнт Мориц, се е превърнала в гореща точка за топлото време със стотици километри туристически пътеки, електрически планински велосипеди под наем и всякакви приключенски спортове, включително парапланеризъм, кайтсърфинг и дори рафтинг с рафтинг в дефилето Джарсун от четвърти клас. Но, разбира се, класиката продължава да пее. След като сте се справили с пресечения терен на страната, сте си заслужили престой в новия Mandarin Oriental Palace, Luzern, зашеметяващо преобразен гранд-хотел в стил Бел Епок, открит през 1906 г.



8. Норвегия

През последните няколко години Осло излезе от сянката на по-великите си скандинавски колеги като Стокхолм и Копенхаген, като открива забележителни сгради като хотел Sommerro и новия Национален музей и оживени квартали като пристанищния Бьорвика, където се намира новият музей на Мунк.



Но столицата е само входна врата за опознаване на страната и нейното изпълнено с фиорди крайбрежие - наскоро преизчислено като второто по дължина в света след Канада. Тази година задължителна спирка е Бодьо, първата Европейска столица на културата на север от полярния кръг, където ще се проведат редица културни събития, посветени на културата на саамите, и ще бъде открит нов хотел, направен почти изцяло от дърво. Най-добрият начин за придвижване по тези места е Hurtigruten - историческа крайбрежна фериботна компания, която изпълнява функциите и на круизна линия за удоволствие, товарен кораб, пощенски кораб и кораб за експедиции. Любимата институция отпразнува 130-годишнината си през 2023 г., като си партнира с известни норвежки готвачи като Халвар Елингсен за нови менюта на борда (спомнете си тартар от северен елен и костния мозък на лос) и въведе нови маршрути до Шпицберген и Северния нос.



7. Португалия

През последното десетилетие тази страна на Иберийския полуостров се превърна от нискобюджетна дестинация в основен играч, който може да съперничи на Испания и Италия. От самото начало, дори когато страдаше от четиридесетгодишен авторитарен режим и нестабилна икономика, Португалия беше изпълнена с удоволствия, които граничеха с претоварване на сетивата: сложните синьо-бели шарки на плочките азулежо, опияняващият аромат на пресни пастеи де ната, траурните акорди на живата музика фадо, ободряващата хладина на хрупкаво виньо верде или нектарната сладост на порто.



Със своите весели жълти трамваи и замъка Сао Жорж на върха на хълма, Лисабон е лесна отправна точка за първите посетители, но все повече директни полети до Порто приканват пътниците да изследват съвременната културна сцена и задължителните ресторанти на втория град. А след това? Португалия възнаграждава повторните посетители с приключение по избор, което може да включва терасираните склонове на долината Дору, недооценените винарни и процъфтяващите плажни градове на региона Алентежу, сърфистките убежища на Алгарве и абсурдно живописните селца, разпръснати из цялата страна. Сега, благодарение на новите директни полети от САЩ, дори вулканичните пейзажи на Азорските острови, подобни на Хавайските острови, са на една ръка разстояние.


 6. Испания

Когато по-рано тази година беше обявен списъкът с 50-те най-добри бара в света, първото място зае иновативен барселонски коктейл, наречен Sips, който си подели челната петица с другия барселонски speakeasy Paradiso, скрит в магазин за пастърма в модерния квартал El Born. Ако сте прекарвали известно време в страната, особено след настъпването на нощта, вероятно вече знаете този очевиден факт: испанците знаят как да се забавляват и обичат да го правят със стил - от баровете с шери и фламенко в Андалусия през плажните клубове на бохемската Форментера до тапас баровете в Барселона.



По ирония на съдбата някои от най-известните места в страната, където се организират партита, се развиват в обратна посока, като се отърсват от репутацията си на развратници и се превръщат в сериозни културни центрове. Новото поколение творци в Майорка например се завръща към земята с уютни дизайнерски хотели и натурални винарни, а множеството бутикови хотели и ресторанти със звезди „Мишлен“ в Марбея привличат посетителите да изследват не само (безспорно прекрасната) плажна ивица, но и подценявания досега стар град.


5. Нова Зеландия

Откакто Питър Джаксън превърна родината си в Средната земя във филмовата поредица „Властелинът на пръстените“, посетителите разглеждат тази островна държава като място с почти митична красота - от кристалните планински езера и обширните фиорди до мъгливите дъждовни гори и геотермалните долини. Разнообразният в културно отношение Окланд остава най-популярната входна точка за международните туристи, но новите хижи и пътеки улесняват повече от всякога навлизането далеч в необятната дива природа на страната.



Сред най-забележителните открития през последните години е Flockhill Lodge, високопланинска овчарска станция с площ 36 000 акра в Южните Алпи, която сега се използва като ултралуксозно място за отдих, докато други обекти намират умни начини да почитат земята (като регенеративно земеделие) и особено наследството на маорите в страната. А за нещо изключително уникално, помислете за полет с първата в света винарска авиокомпания Invivo Air, която лети между Окланд и Куинстаун и включва дегустация на вино в осем стъпки на 18 000 фута.



4. Ирландия

За американските пътешественици Ирландия винаги е приличала на стара жилетка: уютна, лесна и удобна - място, на което можете да заведете няколко поколения членове на семейството, за да проследите генеалогичните си корени или да разгледате вековни замъци и кръчми с камина. Но на Емералдския остров духа и определено младежки вятър.



Столицата се превръща в един от най-прогресивните технологични центрове в Европа, наречен „Силициевият док“ заради преобладаващото присъствие на технологични гиганти и стартъпи, чиито седалища са разположени по протежение на дока на Големия канал. Това нахлуване на хора с голямо мислене (и големи портфейли) издуха праха от традиционалистката култура на острова. Сега, освен че можете да зачеркнете от списъка си Дългите стаи на колежа Тринити, може да се окажете и в търсене на коприва и круши с основателя на Takingaleaf Мишел Мъри или да отпиете уиски в Teeling - първата нова дестилерия, открита в града от повече от 125 години. Отвъд столицата Ирландия е осеяна с отдалечени хотели и Airbnbs, които ви позволяват да пренощувате навсякъде - от островен фар в графство Мей до сканди-шик хижа в графство Монаган. А ако сте в настроение за нещо по-далечно, няма нищо по-сурово от Аранските острови - мястото на заснемане и вдъхновение за „Баншите от Инишерин“.


 3. Гърция

Гърция привлича рекорден брой туристи, а кристалните води на Егейско море ни мамят да се върнем на някои от любимите ви острови в света: съвършеният като от пощенска картичка Санторини, потъналият в митология Миконос и масивният Крит с неговата възраждаща се лозарска сцена. Списъкът с мечтаните острови непрекъснато се разширява, като все повече посетители се отправят към слабо известния Парос, Хидра без автомобили, блажено уединения Закинтос, изпълнения с плажове Йос и дивия, брулен от ветровете Тинос. Не пропускайте да пренебрегнете и Атина.



Докато се възстановяваше след парализиращата дългова криза, древният град се опираше на креативна енергия, която доведе до създаването на модерни ресторанти, авангардни галерии и модерни хотели, които нареждат Атина сред неочаквано най-готините европейски столици. А тези, които наистина търсят приключения - макар и бавни - могат да посетят Загорохория - колекция от 46 традиционни каменни села, разпръснати около планината Пинд в суровия северозапад на Гърция. Тук е по-вероятно да срещнете ловци на трюфели, бълбукащи горещи извори и манастири с православни фрески, отколкото търсещи слънце партизани.



2. Италия

Както доказа популярният пътепис на Стенли Тучи за CNN, в годината няма достатъчно дни, за да се открие цялата dolce vita, която Италия може да предложи. Освен горещите точки във Флоренция, Венеция, Милано и Рим, страната е благословена с привидно безкрайни села и недооценени градове, които можете да изследвате и в които да се влюбите. Зашеметяващо реставрираната вила „Иджия“ в Палермо например върна блясъка в Сицилия, която все още се радва на ролята си в „Белият лотос“ на HBO, а Бергамо и Бреша - два бивши съперника, които бяха епицентрове на ранната пандемия - загърбиха различията си, за да носят заедно титлата Италианска столица на културата през 2023 г.



Разбира се, едно от трайните наследства на Италия е нейната световноизвестна кухня, която правителството официално номинира за включване в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. И не е нужно да се оглеждате далеч, за да разберете за какво се вдига толкова шум: Италия е рай за любителите на храната, където можете да се потопите в хилядолетната еврейска кухня на Рим, да участвате в преобразяващ готварски курс в Тоскана или да опитате нещо съвсем ново за вас (като torta al testo) в Умбрия, която няма излаз на море.


1. Япония

Япония нямаше късмет, когато нейният ред за участие в Летните олимпийски игри падна по време на пандемията. И въпреки че се забавиха много, Игрите припомниха на зрителите по целия свят какво обичат - и какво им липсва - в островната държава: традициите, културата на дизайна, футуристичните иновации.



Сега, когато страната отново е отворена за безвизов туризъм, все още можете да намерите невероятните ресторанти, изключително релаксиращите онсени, шинтоистките храмове, цъфналите вишни и безупречно чистите и ефективни високоскоростни влакове, които се движат по някои от най-живописните железопътни маршрути в света. Но в тази шеметна страна на бъдещето винаги се появява нещо ново.


Оживена джин сцена? Разбира се. Замък на върха на хълм от 1599 г., в който можете да резервирате нощувки? Проверете. Да, новите галерии и изложби на остров Наошима, ултрастилните глемпинг курорти и нарастващият брой суши барове, ръководени от жени готвачи, все още са голяма рядкост в тази обвързана с традициите страна. А сега има и фантастични извинения да се отправите далеч на север и на юг от страната: Сред новите обекти на световното наследство на ЮНЕСКО са праисторическите обекти Джомон на север и верига от острови в югозападната част на архипелага, които са напълно необитаеми от хора и пълни със застрашени видове.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Жозеп Борел

ЕС ще се възползва от руските пари следващата седмица: Борел

ЕС ще получи първия транш от приходите, ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще ви интересува главно финансовата страна на нещата

Днес ще ви интересува главно финансовата страна на