17.08.2024 17:00

Топ изп. директорите в UK печелят повече за година, отколкото средният работник за целия си живот: Проучване

Видян 9658 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново проучване разкрива, че заплатите на шефовете на най-големите британски компании са се увеличили до най-високото си рекордно ниво и вече надхвърлят 120 пъти възнаграждението на средния работник на пълно работно време в страната.

Според Центъра за високи възнаграждения, британски мозъчен тръст, който се занимава с причините и последиците от икономическото неравенство, през 2023 г. средното възнаграждение на изпълнителния директор на FTSE 100 е било 4,19 млн. паунда (5,34 млн. долара).

Това е най-високото ниво на медианното възнаграждение на изпълнителните директори, регистрирано досега, и увеличение с 2,2% спрямо 2022 г. В същото време медианното възнаграждение на работник на пълно работно време в страната възлиза на 34 963 паунда през миналата година. По този начин годишното възнаграждение на изпълнителните директори в Обединеното кралство е по-високо от това, което средният работник може да спечели през целия си трудов живот.

Броят на компаниите от FTSE 100, които присъждат осемцифрени пакети от над 10 млн. паунда, се е увеличил повече от два пъти - от четири фирми през 2022 г. до девет през 2023 г.


В доклада се посочва, че най-високоплатеният главен изпълнителен директор на FTSE 100 е Паскал Сорио от AstraZeneca, който оглавява списъка за втора поредна година с възнаграждение от 16,85 млн. паунда през 2023 г., което е повече от 15,3 млн. паунда през предходната година. Това е 482 пъти повече от средната заплата на работник на пълно работно време в Обединеното кралство.

Изследователите твърдят, че прекомерните разходи на водещите фирми за най-добре печелещите служители затрудняват финансирането на увеличенията на заплатите на по-широката работна сила в Обединеното кралство.

"Огромната разлика в заплащането между ръководителите и по-широката работна сила в Обединеното кралство е резултат от фактори като намаляване на членството в синдикатите, ниски нива на участие на работниците в процеса на вземане на решения в бизнеса и бизнес култура, която поставя интересите на инвеститорите пред интересите на работниците, клиентите, доставчиците и други заинтересовани страни", казва Люк Хилдиърд, директор на High Pay Centre.

"Тези промени са много добри за хората по върховете, но е по-скоро съмнително дали те са в интерес на страната като цяло", посочи той.


 Мария Пенчева


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

Роберт Швентке 18 август 21:00ч.

Дивергенти 3: Предани

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Трис Тео Джеймс Four Бил Скарсгард Матю

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей