03.09.2008 14:37

Топлофикация лъже за водата

Видян 1768 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако в една сграда има дори и един коректен платец, „Топлофикация“ няма право да спре топлоподаването към нея, а ако все пак го направи, ще пристъпи закона. Така председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърнев коментира за 19` възможността покрай некоректните платци на дружеството да има и пострадали без вина. Както вече съобщихме от дружеството дадоха срок до 15 септември на длъжниците да платят сметките си.


По думите на Кърнев от столичното парно залагат на философията - „ако Иванчо не си е платил, ще накажем и Петърчо“. Направят ли това, те се изправят пред казуса – своеволно прекратяване на услугата. Според нормативните документи в този случай дружеството дължи компенсации на лоялните си клиенти, посочи той. 


Той призова всеки един коректен потребител, останал без парно и топла вода, да се обади във федерацията. От компенсациите, които им се полагат по закон, много хора могат да станат милионери, допълни Кърнев.


Като „наукоподобни“ определи той формулите, по които се изчисляват сметките за парно. Шефът на федерацията се позова на европейската директива 2006/32 и подчерта, че родните изчисления за консумирана топлоенергия нямат нищо общо с европейските изисквания. „Ако се чувствате европейци, не плащайте сметки, формирани в разрез с изискванията на ЕС“, призова потребителите той.


Федерацията на потребителите е подала жалба във Върховния административен съд срещу спорните формули. Въпреки, че е внесена още на 12 септември 2007 г., досега по нея няма движение, защото Министерството на икономиката и енергетиката не е представило в съда първичните документи.


Кърнев категорично отхвърли и варианта некоректните платци да бъдат санкционирани като се свалят радиаторите в жилищата им. Законът забранява свалянето на радиаторите, посочи той и припомни, че, когато потребителите са искали да се откажат от услугата като ками ги свалят, това им е било отказано.


„Топлофикация“ не осигури лоялно партньорство с потребителите, категоричен е Кърнев. „Психологически рекет“ нарече той лансираната наскоро и от министъра на икономиката Петър Димитров теза - ако някой не е платил дори само една от сметките си, да му се спират всички комунални услуги. Както, според думите на министъра, било в много европейски страни - ток, вода и телефон се плащали през обща каса.


Това е абсурдно предложение, в случая към ЧЕЗ – да не ви приема парите, което искате да му дадете, и  така да прекрати дейността си“, коментира Кърлев.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще изпитвате желание да помагате на другите

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще изпитвате желание да помагате на другите, но