29.12.2008 11:33

Трима от Темида гърмят за корупция

Видян 1610 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 1.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трима магистрати може да бъдат уволнени за корупция в началото на новата година. Те вече са предложени за наказание на Висшия съдебен съвет. Това казва пред "Стандарт" председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Константин Пенчев.


И при трите случая става въпрос за неизпълнени служебни задължения, които предполагат корупция", добави Пенчев. Той прогнозира за 2009-а и бум от дела срещу хора от властта заради конфликт на интереси. Причината е приетият нов закон, който влиза в сила от 1 януари и контролира роднините сред висшите чиновници. За да се ускорят делата за незаконно придобито имущество, трябва да се викат вещи лица от чужбина, предлага още Пенчев. По отношение на т.нар. знакови дела Пенчев казва, че "всичко възможно трябва да се направи, за да приключат тези дела". "Не казвам с каква присъда - може да е осъдителна, може и да е оправдателна. Те просто трябва да вървят напред. Има по-горни инстанции в края на краищата. Обърнах се към съдиите с призив - колеги, проявете повече мъжество и воля. Не можем да си позволим лукса на случая с Барона - делото се точи цели 14 г. и сега то ще бъде прекратено на първа инстанция поради изтекла абсолютна давност. Срам ме е за системата. Това е абсурд! Това е шамар за правосъдието! А аз не желая да ме шамаросват за чужди грехове и за това, че у някои колеги няма решителност", подчертава още той. На въпрос от какво се страхуват съдиите Констанитн Пенчев отговаря: "Страхуват се да вземат решение. Тези дела са с обществен интерес, цяла Европа ги гледа, вие, журналистите, сте постоянно в съдебната зала. Освен това адвокатите по тези дела са изключително опитни и правят всичко възможно, за да ги бавят. Затова казвам, че трябва малко повече воля, за да се постанови присъдата - тя може и да е оправдателна. Съдиите обаче ги е страх повече от постановяването на оправдателна присъда, отколкото от осъдителна. За да не ги наругаят, да не би да предизвикат отрицателна обществена реакция. Това не трябва да ги притеснява. Все пак има и други инстанции, които могат да постановят друго".


Според него "крайно време е Темида да извади меча и да го размаха". "Аз говорех за Висшия съдебен съвет, който не е съд, а административен орган. Посъветвах го да заимства от Темида повече меча, отколкото превръзката и везните. Защото няма какво да се лъжем - досега не знам да има влязла в сила присъда за корупция на магистрат. Или ако има, са много малко. Действително, едно такова престъпление се доказва много трудно. Трябва да има 100% доказана вина, за да може съдът да чете осъдителна присъда. Ако е 99% доказана вината, подсъдимият е невинен. Едно дисциплинарно производство обаче, когато има съмнения за корупция, може да обоснове едно обвинение за уронване на престижа на съдебната власт. Това е достатъчно, за да може един магистрат да бъде уволнен. Затова посъветвах колегите от ВСС, когато имаме такива дисциплинарни производства, при които се разглеждат действия, водещи до уронване престижа на съдебната власт, да бъдем по-сурови, а не да търсим 100% доказана корупция. Затова си има прокуратура, има си друг ред. Смятам, че ВСС трябва да действа по този начин с всички корумпирани магистрати както на висше, така и на низше ниво. Инспекторатът прави периодични планови проверки в отделните съдебни окръзи и ни затрупа с предложения за наказания, по които ВСС трябва да се произнесе. В момента има поне три висящи знакови дисциплинарни дела в съвета. Мисля, че те ще бъдат лакмус - ще покажат дали съветът има сериозната воля да се бори с корумпираните и неморални магистрати, или просто в момента прави някакви мимикрии, отговаря на настроенията на Европа, но си държи на криворазбраната колегиалност", подчертава Константин Пенчев, който обаче отказва да съобщи имена. "Не искам да споменавам имена. Ще ги разберете през януари. И при трите случая става въпрос за нарушения на служебни задължения, които сочат за корупционни мотиви", казва още той.


Според него един магистрат може да бъде купен "не само с пари, но и с власт". "Всеки човек може да бъде купен така. Познавам много магистрати, които са готови на всичко, за да получат един пост. Властолюбието също е един сериозен порок", заявява председателят на ВАС. "Сива икономика има в политиката и във властта, а тя от своя страна влияе на съдебната система. Защо тези, които движат политиците, да не движат и магистратите", казва в заключение Константин Пенчев. /БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец