Свързани новини

17.05.2015 18:05

Туристическият бранш протестира срещу своя министър

Видян 1507 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

250 000 българи работят в туризма. Заедно със свързаните отрасли, браншът храни поне 1 милион гърла в нашата страна.


Депутатите от БСП и Атака поискаха оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова при провал на летния сезон.  Миглена Александрова от Атака предупреди Ангелкова, че хотелиерите по морето готвят протести срещу нея.  Припомняме, че тя е един от 8-те министри за смяна в кабинета от списъка на 19' от преди две седмици.

Народните представители подхванаха петъчно Ангелкова с питания относно очакванията за туристическия сезон. Според тях прогнозите на експерти за лято 2015 г. са повече от мрачни. В бранша очакват 60% отлив на руски туристи и преки загуби от 160 млн. лв.

Припомняме, че 19' предупреди за това още в началото на март.  Данните сочат 80% спад на записванията на руски туристи – най-големият пазар за нашата индустрия на гостоприемството, и то спрямо 20%-ия спад миналата година (официалният е 3 на сто). Това измери пред TravelNews зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Донка Соколова. Допитване до най-големите хотелиери в родината показа сходни данни. От Албена пък заявиха: "Нямаме и един руснак!". 

На фона на тези цифри Ангелкова не иска да поеме отговорността си и мълчи за оставка. „Министерството предприема всички мерки, провеждаме целенасочена политика и според руската преса има 30-40 % увеличения на записването за почивки в България в сравнение с предишния месец. По данни от вчера от проучване на руски туристически сайт страната ни е в топ 10 на руснаците за почивка”, заяви тя. 

Това е поредната лъжа на министър Ангелкова. Припомняме, че при посещението си в Москва в края на март, тя заяви, че през зимата сме имали само 1% отлив на руските туристи. Според руската статистика обаче спадът е точно 39 на сто, както тя можеше да прочете в публикуваната от местната асоциация на туроператорите информация, макар да би могла да зърне и сайта на тамошния събрат на НСИ. 

Отговорът на ресорния министър предизвика недоволство в депутата от Атака Десислав Чуколов, който реагира остро. Той заяви, че Ангелкова казва, че по въпроса се работи и надеждите са нещо да стане. „Вие нямате право да се надявате, а да работите това да се случи. Ще подадете ли оставка, ако не стане”, попита Чуколов от трибуната. Той поиска от Ангелкова да предупреди президента Росен Плевнелиев, чийто кадър е, да престане да говори срещу Русия и така да отблъсква туристите, съсипвайки летния сезон. 

Красимир Янков от БСП пък директно обвини министъра на туризма, че не може да управлява поради липса на капацитет.

Ангелкова увери отново, че у нас се очаква да дойдат повече летовници от Израел, Германия, Турция, Гърция и Франция.

Нейните думи идват на фона на позицията на големите хотелиери в България, които заявиха пред 19', че никой не може да замени руския пазар.

„Не отговаряте на въпроси, цитирате ми някакви статистики. Говорихте ли с хора по морето. Всички казват, че има отлив. Само преките загуби, които изчисляват, са 160 млн. лв., а непреките?”, скочи и атакиската Миглена Александрова. Тя поиска от Ангелкова да настоява за компенсации от ЕС заради загубите от руските туристи. 





Етикети
, , , ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак