Правителството се надява, че нарастващите разходи за живот, които се дължат на повишените цени на суровините, свързани с конфликта в Украйна, ще започнат да намаляват след май.

Свързани новини

05.05.2022 17:38

Турската инфлация излиза извън контрол, скок от 70%

Видян 2649 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Потребителските цени в Турция са се повишили с 69,97% през април в сравнение със същия месец на миналата година, сочат официалните данни, публикувани в четвъртък. Инфлацията се повиши на фона на растящите цени на енергията в контекста на конфликта между Русия и Украйна и поради срива на лирата в края на миналата година.


 


Цифрата, публикувана от Турския статистически институт, надхвърля прогнозата на централната банка от 68% и представлява най-рязкото увеличение от две десетилетия насам. На месечна база потребителските цени се повишиха със 7,25%. Цените на хранителните продукти са се увеличили с 89% от миналата година, а транспортните разходи - със 105,86%. Според данните годишната базисна инфлация е 52,37%.


 


 


Правителството се надява, че нарастващите разходи за живот, които се дължат на повишените цени на суровините, свързани с конфликта в Украйна, ще започнат да намаляват след май.


 


 


Турция внася 93% от петрола и 99% от природния газ, които потребява. Санкциите, наложени на руския енергиен сектор заради конфликта в Украйна, и други геополитически фактори доведоха до ръст на цените на петрола и газа в световен мащаб.


 


 


Турската лира изгуби 44% от стойността си спрямо щатския долар миналата година, след като централната банка на Турция намали лихвените проценти с цял процентен пункт през ноември - третото намаление от септември насам - и сигнализира, че ще ги намали отново през декември в опит да ограничи нарастващата инфлация.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 INNOVE 05.05.2022 19:58

    Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни договори за заем. Предлагаме услуги от 5 000 евро до 10 000 000 евро. нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: Infos@pacific-offshorebank.com или чрез WhatsApp: +33 780 769 892

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните