20.05.2024 16:13

Украински шофьори на камиони протестират срещу закона за мобилизация

Видян 1257 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украински шофьори на камиони организираха големи протести срещу новия закон за мобилизация на страната в събота, съобщи новинарският сайт "Страна". Според новото законодателство, което влезе в сила на 18 май, шофьорите могат да бъдат призовани в армията, когато влязат отново в страната от чужбина.
"Трябва да напълним резервите", заяви украинският президент Владимир Зеленский в интервю за АФП в петък, обяснявайки мерките, предприети за укрепване на редиците на страната. "Голям брой" от киевските бригади "са празни", което не позволява "нормална ротация" на войските, оплака се той.Десетки камиони блокираха ключова магистрала, свързваща столицата на Украйна Киев и пристанищния град Одеса, съобщи изданието в петък.
Според видеозапис, публикуван в Telegram от един от участниците в протестите, шофьорите са дошли от цяла Украйна, представляващи Киев, Одеса, Николаев, Виница, Черкаси, Ивано-Франковск, Чернигов и други градове.
Шофьорът на камиона каза, че той и колегите му са организирали събитието, за да привлекат общественото внимание към това, което той описва като "драконовски закони на полулегитимните власти на Зеленский".Зеленский отказа да проведе президентските избори, които трябваше да се проведат в края на март, позовавайки се на военното положение, което е в сила в страната поради конфликта с Русия. Петгодишният му мандат трябваше да изтече на 20 май.Асоциацията на международните автомобилни превозвачи на Украйна се оплака миналия месец, че няколко шофьори на камиони са били отвлечени от служители в региона на Закарпатието, докато се връщали от ЕС. Организацията заяви, че се е обърнала към правителството, като е поискала практиката да спре, твърдейки, че транспортирането на товари е жизненоважна дейност за икономиката на страната.
Неназован представител на украинска транспортна компания заяви пред Strana. ua по-рано през май, че се увеличават случаите, при които шофьори са изоставили камионите си, след като са преминали в ЕС и са избягали, за да избегнат мобилизация. Някои мъже са получили лицензи за шофьори на камиони специално за тази цел, каза източникът.


 


 











 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци