12.07.2024 15:32

Украинските деца все още говорят руски: Комисарят на Киев за защита на държавния език

Видян 257 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинските деца не знаят достатъчно добре официалния си държавен език, тъй като все още използват руски в ежедневието си, оплака се комисарят на Киев за защита на държавния език Тарас Кремен и призова гражданите да докладват за нарушения на езиковите ограничения.

Комисарят заяви, че се регистрират много нарушения и в сферата на образованието, както и в интернет и в сферата на услугите. Той цитира неотдавнашно проучване, според което една трета от децата в някои украински региони предпочитат да говорят на руски език.

"Детето извън училище ползва услуги, посещава търговски обекти и заведения за обществено хранене, вижда външни реклами и табели на недържавен език, чува недържавен вкъщи", написа Кремен във Facebook в четвъртък.


Той изказа предположението, че поради това много ученици са склонни към двуезичие и нямат достатъчно познания по украински език.

Кремен заяви, че Киев трябва да засили контрола върху спазването на закона за държавния език, който определя украинския език като единствения одобрен за обучение, и призова гражданите да участват по-активно в регистрирането и докладването на нарушения на закона.


Откакто получава независимост през 1991 г., Украйна до голяма степен е двуезична страна, като повечето граждани говорят или разбират както руски, така и украински, особено в източната част на страната. След подкрепения от САЩ преврат в Киев през 2014 г. обаче новите власти в Украйна премахнаха руския език като официален регионален език и приеха политики, насочени към потискането и забраната му с аргумента, че представлява заплаха за националното единство и сигурност.

През 2019 г. украинският парламент прие закон, според който украинският език трябва да се използва изключително в почти всички аспекти на обществения живот, включително в образованието, развлеченията, политиката, бизнеса и сферата на услугите, като задължи всички украински граждани да знаят този език. Той също така изисква 90 % от телевизионното и филмовото съдържание, произвеждано в страната, да бъде направено на украински език. От 17 юли използването на руски език в украинските медии ще бъде практически забранено, заяви Кремен.


 Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Ерунда 12.07.2024 17:41

    То и аз преди няколко години спокойно си четях в украински сайтове на добър руски, ама сега ми се налага да ползвам Гугъл-преводач за някои български сайтове. Дали не предстои езиков майдан и в България?! След години ще ни е по-лесно да се разбираме на македонски:))))

RSS

Най-нови

Мадуро печели трети мандат

Мадуро печели трети мандат

Николас Мадуро печели президентските ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Малко нервни ще сте в първия работен ден

Малко нервни ще сте в първия работен ден. Възможните ви