12.07.2024 13:47

България и още 7 държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Видян 1125 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България и още седем държави - Албания, Унгария, Северна Македония, Словакия, Турция, Черна гора и Гърция, не подкрепиха т.нар. "Украински договор" за подкрепа за Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия, бе подписан от лидерите на Съединените американски щати, Белгия, Канада, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Италия, Япония, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция и Обединеното кралство, заедно с председателя на Европейския съвет, председателя на Европейската комисия и президента на Украйна.


"Днес обявяваме сключването на "Договор за Украйна" с цел координиране и ускоряване на колективните ни усилия за посрещане на всеобхватните нужди на Украйна в областта на сигурността, както е посочено в съвместната декларация от срещата на върха на НАТО и в споразуменията и договореностите в областта на сигурността, които всяка от страните, подписали договора, е сключила с Украйна", се посочва в документа.

Подписалите договора декларират трайно намерение и ангажимент да гарантират, че Украйна може успешно да защитава своята свобода, независимост, суверенитет и териториална цялост днес и да възпира актове на агресия в бъдеще.

Предвижда се ускоряване на усилията за изграждане на бъдещи украински сили, продължаваща подкрепа за Украйна – военна и икономическа, обучение и други.

На срещата във Вашингтон българската делегация се водеше от служебният премиер Димитър Главчев, след като президентът Румен Радев обяви несъгласие с позицията на правителството в подкрепа на Украйна.

В същото време унгарското правителство обвини партньорите си от НАТО в двойни стандарти и неуспех в справянето с войната на Русия срещу Украйна, което предизвика вълнение в края на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сиярто заяви, че настоящата стратегия за справяне с конфликта от последните две години и половина е пълен провал.

След края на срещата на върха участниците заявиха, че Унгария е била изолирана по време на дискусията. Няколко държави също ясно изразиха несъгласието си с изявленията на унгарския външен министър, отбелязва ДПА.

В рамките на срещата НАТО потвърди  "необратимия път" на Украйна към членство в Алианса и пакет от военна помощ, включително доставката на   изтребители F-16, системи "Пейтриът" и други.

"България по никакъв начин не е част от конфликта в Украйна, но ще продължи да помага на нападнатата страна, на жертвата", коментира военният министър Атанас Запрянов.

"Няма никаква заплаха за страната ни от това, че оказва помощ на Украйна", добави Запрянов.

Министърът на отбраната напомни, че помощта, която България предоставя на Киев, "е много по-символична" от тази, осигурявана от други държави.

Тези страни дават десетки милиарди евро за Украйна, а не "са обект на заплаха", посочи той, цитиран от БТА.

 

Източници: БТА, mediapool.bg



 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.07.2024 17:38

    А Румъния, тя подкрепила ли е или не

RSS

Най-нови

Най-лошият кошмар на Скорпиона

Най-лошият кошмар на Скорпиона

В Нюкий, Англия, има седем от тези ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей