25.07.2024 13:37

Украйна премина границата, но можем да разчитаме на България: Унгария

Видян 593 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна мина границата, но можем да разчитаме на България“, написа във Фейсбук унгарският външен министър Петер Сиярто. Повод за коментара му беше предложената помощ от България, след като Киев реши да спре доставките на петрол от „Лукойл“ през Украйна по петролопровода „Дружба“ за Унгария и Словакия.

„България като истински приятел и надеждна транзитна страна помага да се гарантира сигурността на енергийните доставки за Унгария“, каза унгарският външен министър Петер Сиярто.

Той отбеляза, че миналата година страната му е получила 5,6 милиарда кубически метра руски газ през България, а тази година – 3,9 милиарда кубически метра.

Според Петър Сиярто неговият колега от България (министърът на енергетиката Владимир Малинов) е предложил да помогне за решаването на трудностите, свързани със забраната на Украйна за транзит на петрол на „Лукойл“. Унгарският министър публикува снимки от срещата си в Букурещ с българския министър, където се провежда Трансатлантическата конференция за партньорство в областта на енергетиката и климата.

Петер Сиярто заяви, че няма алтернатива на нефтопровода „Дружба“. „Словакия и Унгария се обърнаха към Европейската комисия с искане да повлияе на Хърватия да увеличи капацитета на нефтопровода й, но получихме увеличение на транзитните мита от Загреб“, добави министърът.

Унгария и Словакия обявиха, че Киев е наложил санкции на „Лукойл“ и напълно е спрял транзита на руски суровини по нефтопровода „Дружба“. Руската компания представлява повече от 40% от доставките. Петер Сиярто заяви, че е намерено временно решение, но то е невъзможно в дългосрочен план.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.