Пожарникари гасят пожар в петролна база, който според Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна е бил причинен от руски удари в Житомирска област, Украйна, 7 март 2022 г.

Свързани новини

08.03.2022 09:29

Украйна твърди, че руската офанзива се забавя, докато жителите бягат от бомбардираните градове

Видян 2122 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник настъплението на Русия в Украйна продължи, но със значително по-бавни темпове, а според украинските военни и разузнавателни служби е бил убит втори висш руски командир, докато изплашените жители бягаха от бомбардираните градове.


 


В град Ирпин, в северозападния край на Киев, жителите тичаха с малките си деца в колички или с бебета на ръце, а други носеха домашни любимци, найлонови торбички и куфари, предаде Ройтерс.


 


"Това е като бедствие, градът е почти разрушен, а в квартала, в който живея, сякаш няма къщи, които да не са били бомбардирани", казва една млада майка, която държи бебе под одеяло, а дъщеря ѝ стои до нея.




"Вчера беше най-тежката бомбардировка, а светлините и звукът са толкова страшни, че цялата сграда се тресе. "




Във вторник украинското военно разузнаване съобщи, че украинските сили са убили руски генерал близо до обсадения град Харков - вторият руски висш командир, загинал по време на инвазията.


 


 


Генерал-майор Виталий Герасимов, първи заместник-командир на 41-ва армия на Русия, е бил убит в понеделник, се казва в изявление на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.




Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че руската офанзива продължава, макар и със значително по-бавни темпове.




Руското министерство на отбраната не беше намерено веднага за коментар, а Ройтерс не можа да провери съобщенията.


 


 Нахлуването на Русия, най-голямото нападение срещу европейска държава след Втората световна война, доведе до 1,7 милиона бежанци, множество санкции срещу Москва и страхове от по-широк конфликт, тъй като Западът предоставя военна помощ на Украйна.




Русия нарича действията си в Украйна "специална операция", която според нея няма за цел да окупира територия, а да унищожи военния потенциал на южната ѝ съседка и да залови опасни според нея националисти.




Киев отхвърли предложението на Москва за възможни хуманитарни коридори към Русия и Беларус.




След това обаче Москва предложи на жителите на градовете Суми и Мариупол да изберат да се преместят в друга част на Украйна във вторник, като определи краен срок до ранните часове на деня, в който Киев да се съгласи, съобщиха руските информационни агенции.


 


След третия опит за намаляване на кръвопролитията по време на преговорите в Беларус преговарящите предупредиха, че не очакват следващият кръг да доведе до окончателен резултат. Очаква се министрите на външните работи на Русия и Украйна да се срещнат в Турция в четвъртък.



Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред Ройтерс, че Москва ще спре операциите, ако Украйна прекрати сраженията, промени конституцията си, за да обяви неутралитет, и признае анексирането на Крим от Русия и независимостта на регионите, държани от подкрепяни от Русия отцепници.


 


 Снимка: Ройтерс


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.03.2022 13:48

    до 001 С малко повече мерак и знания може да се влезе в повечето руски сайтове. VPN/proxy

  • 001 Hypocracy of democracy 08.03.2022 11:30

    Защо блокирате руските сайтове? Искаме да видим и тяхното отразяване на събитията.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Не е от съвсем лесните дни

Не е от съвсем лесните дни, все пак вторник е рязък по