01/02
29.09.2017 16:19

Уникални кардиохирургични операции спасиха двама в Аджибадем Сити Клиник

Видян 3218 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двама млади мъже – на 36 и 42 години, получиха втори живот, след като бяха оперирани в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. За първи път у нас се извършват операции на хронична тромбоемболична пулмонална хипертония. Лечението е уникално не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа. Подобни операции се извършват само в Австрия, Франция, Германия и Великобритания и досега българските пациенти трябваше да пътуват и да покриват много високи разходи.


 „Това е огромен скок за българската кардиохирургия“, категоричен бе д-р Георги Игнатов –координатор на програмата и автор на първите две операции у нас. Той обясни, че „операцията се нарича пулмонална тромбендартеректомия и представлява изключително сложна и продължителна процедура, която се извършва при охлаждане на тялото до 20 градуса, спиране на кръвообращението и сърдечната дейност, които се поемат от т.нар. машина „сърце-бял дроб“. Всяка от интервенциите бе с продължителност около 12 часа при спазване на стриктни протоколи, въведени от най-големия център в Европа – болница Папуърт, Кеймбридж, Великобритания. Д-р Чуу Йен Нгъ, който е сред четиримата кардиохирургични специалисти в британската национална програма, и екипът му вече обучиха българските лекари. Те обаче ще продължат да бъдат методични ръководители и ще контролират целия процес на диагностициране, лечение и проследяване на пациентите в България.


Хроничната тромбоемболична пулмонална хипертония е животозастрашаващо заболяване, което в голяма степен засяга млади хора, дори родилки. Световната статистика сочи, че 6 на 1 милион души годишно се диагностицират с тази болест. В България има около 100 пациенти с това заболяване. Тяхното качество на живот е изключително тежко. „Качваш пет стъпала, на шестото – спираш, седмо е невъзможно – такъв е животът с пулмонална хипертония“, разказа Тодор Мангъров – председател на Асоциация Пулмонална хипертония. Той беше опериран през 2011 година в Австрия и в момента се радва на активен живот и спорт. „Излекуван съм и мога да карам по 100 км колело всеки ден“, изтъква Мангъров.


По време на операцията се отстраняват всички тромби заедно с вътрешния слой на белодробните артерии и образуванията, които са причина за тежка форма на сърдечна недостатъчност и нормалната циркулация на белите дробове. Без операция прогнозата за болните е напълно песимистична, а качеството на живот е екстремно снижено.


„В основата на успеха при този вид лечение е интердисциплинарният подход, който включва не само подготвени кардиохирурзи, анестезиолози, но и перфузионисти, добре обучени медицински сестри и рехабилитатори. Важно е да постигнем и по-голяма сензитивност от страна на кардиолози, пулмолози, общопрактикуващи лекари за разпознаването на ранните признаци на заболяването, защото то има и форми, които протичат по-завоалирано“, каза доц. Иво Петров, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.


И хирургичното лечение и реанимационният период преминаха без усложнения, разказаха началниците на отделенията по Кардиохирургия и Интензивно лечение – д-р Цанков Гълъбов и д-р Милен Бонев. Това се дължи на прецизността на екипа, следването на световни протоколи във всеки един етап, което прави хирургичното лечение не само ефективно, но и нискорисково. Болничният престой бе 9 дни. Пациентите бяха изписани в много добро състояние. Предстои регулярно проследяване както от кардиохирурзите, така и от кардиолози и пулмолози.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни