Радвам се да бъда тук в Пловдив с всички Вас! За мен е особена чест да говоря пред вас в ден, когато отдаваме почит към паметта на националния ви герой Христо Ботев, който е загинал на вчерашния ден преди почти 150 години

Свързани новини

03.06.2024 10:45

Урсула фон дер Лайен: Гласът на България се чува в Брюксел и ние се вслушваме във вас

Видян 876 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Радвам се да бъда тук в Пловдив с всички Вас! За мен е особена чест да говоря пред вас в ден, когато отдаваме почит към паметта на националния ви герой Христо Ботев, който е загинал на вчерашния ден преди почти 150 години. Поетът, който се бори, живя и умря за свободата и независимостта на България. Това заяви водещият кандидат на Европейската народна партия за европейските избори Урсула фон дер Лайен на предизборното мероприятие на ГЕРБ в Пловдив. Тя определи римския амфитеатър, на което се проведе събитието, като спиращо дъха с красота място. "Този амфитеатър е бил величествен свидетел на историята през вековете. Той е и доказателство, че хората винаги са копнели за изкуство и култура. Бях впечатлена да видя днес колко древен и многолик е Пловдив. Пловдив е първият български град, който бе обявен за Европейска столица на културата през 2019 г. Това е постижение, с което всички можете да се гордеете", заяви фон дер Лайен.
 
Водещият кандидат на ЕНП за европейските избори припомни, че едно от първите й посещения в качеството на определена за бъдещ председател на Европейската комисия е било именно в България през септември 2019 г. Все още пазя много скъпи и ярки спомени от това посещение, сподели тя.
 
Бойко ми разказа с гордост историята за толерантността на българите. Ярък символ за нея се намира в сърцето на центъра на София: В рамките на 1 квадратен километър са разположени православна църква, синагога, джамия и католическа църква. Всичките една до друга! Това символизира силния дух на толерантност на България и Европа. Това каза още в речта си Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че не винаги е било така. "Ето защо бащите и майките основатели на Европейския Съюз, са заложили европейските ценности в нашите договори.
Но днес тези ценности отново са застрашени от екстремисти и демагози. Независимо дали става дума за екстремисти от крайната левица или от крайната десница. Независимо дали става дума за „Алтернатива за Германия“ в Германия, за “Национално обединение” във Франция, за „Конфедерация“ в Полша или за „Възраждане“ тук в България. Имената може да са различни, но целта им е една и съща: Те искат да погазят ценностите ни и да разрушат нашата Европа. Но ние от ЕНП никога няма да позволим това да се случи.
 Защото “Съединението прави силата!”", категорична беше тя.


Урсула фон дер Лайен напомни и за девиза на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.-"Съединението прави силата”. "А “Заедно” бе мотото на Пловдив като първата за България Европейска столица на културата. Когато действаме заедно, когато Европа е единна, можем да преместваме планини. За една силна Европа", призова тя.
 
Фон дер Лайен цитира българския национален герой Христо Ботев-"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”. По думите й независимостта и суверенитетът винаги са били мечта и копнеж на хората, като днес това важи с пълна сила за народа на Украйна. "От България бързо се стига до украинската граница. Прекосявала съм тази граница безброй пъти от началото на руската военна агресия. И това, което виждам от другата страна, е бруталната действителност на войната и страданието на невинни хора. Никой не желае мир повече от украинския народ. Той се бори за земята си и за нашата сигурност. Не бихме могли да се мерим с тяхната саможертва, но това, което можем да сторим, е да бъдем рамо до рамо с тях дотогава, докогато е необходимо. И Украйна може да разчита на нас винаги", допълни тя.

Водещият кандидат на Европейската народна партия благодари на председателя на ГЕРБ и на българския народ за продължаващата подкрепа за Украйна. "Военната техника,
която предоставяте, може незабавно да бъде използвана от украинците на бойното поле срещу руския агресор. Това е от изключително значение за съпротивата на Украйна. Но също така и за сигурността на  Европа. И Европа е благодарна за това", подчерта тя. По думите й Европа трябва да отделя за отбрана повече, по-разумно и по-европейско. "Имаме нужда от силна европейска отбранителна индустрия. И аз знам, че България може съществено да допринесе за това", каза още тя и допълни, че Европа трябва да е способна да се отбранява и да защитава гражданите си, затова в следващия мандат ще определи и Комисар по отбраната.
 
Урсула фон дер Лайен отчете, че са изминали 17 години от присъединяването на България към Европейския съюз. "И ние виждаме всеки ден каква история на успеха е това. За 6,5 милиона българи. Но също така и за 450 милиона европейци. Всеки ден. Успех, който постигнахме заедно. Искаме да напишем заедно и следващата глава от тази история на успеха. Искаме да завършим изграждането на нашия Съюз", категорична беше фон дер Лайен и отново благодари на Бойко Борисов за това, че постави държавите от Балканите на първо място в политическия дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.
 
Водещият кандидат на ЕНП увери, че гласът на България се чува в Брюксел! "И ние в Брюксел се вслушваме във вас. Скъпи приятели, до изборите остават 7 дни Трябва да насърчим хората да излязат да гласуват! Нека се изправим рамо до рамо в името на просперитета, в името на сигурността и на демокрацията. И преди всичко, скъпи приятели, да се изправим рамо до рамо в името на Европа. Да живее Европа", завърши тя.


 Купуването и продаването на гласове е престъпление



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Ursa Minor 04.06.2024 16:37

    ТазиЙ баронеса, Мецана фон дер Аслан не я ли съдеха за злоупотреби с европейски средства?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес ще имате динамичен ден

Днес ще имате динамичен ден, изпълнен с интересни