Умни сензори, рециклиращ водата камион и хидравлично моделиране на канализацията на града показаха специалистите на „Софийска вода“

Свързани новини

22.03.2022 14:23

В деня на водата Софийска вода направи дигитална разходка из невидимия воден свят на града

Видян 2181 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Умни сензори, рециклиращ водата камион и хидравлично моделиране на канализацията на града показаха специалистите на „Софийска вода“, част от Веолия, в рамките на първата част от двудневното си онлайн събитие по случай Световния ден на водата, който отбелязваме на 22 март всяка година.




„(Не)видимата вода под нас: Дигитална разходка“ е името на онлайн срещата, която събра на едно място професионалисти от водния оператор, учени от УАСГ и Центъра по компетентност „Clean&Circle” и широката общественост, за да покажат често забравяния, а толкова важен и голям воден свят, криещ се под краката ни.




Участниците направиха „жива“ демонстрация на дигиталната трансформация в канализацията на столицата и новите технологии, които се внедряват в София.



Освен виртуална разходка из подземията на София, бяха разкрити и „враговете“ на канала – предмети и вещества, които нямат място, но често се откриват там. Нерядко канализационните екипи се натъкват на изхвърлени големи предмети като гуми, тръби, колички, килими, които затрудняват пътя на водата под нас.



С температурни сензори за контрол и смарт дюзи с камери за почистване „Софийска вода“, част от Веолия, успява да улови бързо подобни запушвания, проблемни предмети и критични зони в подземната инфраструктура.



Наблюдението на съоръженията става възможно и чрез компютърни модели на мрежата. По време на събитието специалисти от ВиК оператора демонстрираха как може да се направи компютърна симулация на движението на водата в канала във всяка част на столицата и да се предвиди къде би могла да възникне аварийна ситуация, преди тя действително да се е случила.



Част от иновациите са към проекта Digital Water City, в който водните дружества, опериращи в София, Париж, Берлин, Копенхаген и Милано са се обединили и са разработили 15 дигитални решения, с които да помогнат за подобряване на водната и канализационната инфраструктура на континента и по-ефективното бъдещо управление на водата в градовете.



„Процесът по управление на водата в градска среда включва всеки аспект от водния цикъл – от добиването, пречистването и доставянето на питейна вода до потребителите, до последващото събиране и обработване на вече използваната вода. Ние се отнасяме отговорно към водния ресурс във всеки етап от процеса, влагаме много усилия и инвестираме в модерни технологии за отвеждането и пречистването на отпадъчната вода, за да можем да я върнем отново чиста в околната среда.





Изключително щастлив и горд съм, че имаме толкова млади, способни и амбицирани екипи, които не спират да влагат уменията си в подобрението на мрежата на София“, коментира Веселин Димитров, зам.-директор „Отвеждане и пречистване на отпадъчните води“ в „Софийска вода“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец