23.01.2009 16:53

В. Дер Щандарт: Повторно отваряне на ядрен реактор е нарушение на основното право на ЕС

Видян 1218 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на външните работи на Австрия Михаел Шпинделбергер поздрави Словакия за решението да не отваря отново блок V-1 от атомната централа Ясловске Бохунице. Пред своя словашки колега Ян Кубис той изрази надежда, че Братислава ще се откаже “изобщо от стъпки” за отваряне отново на спрения реактор в Бохунице.


Вестник “Дер Щандарт” цитира мнение на австрийското външно министерство, според който едно евентуално решение и стъпка от страна на Братислава за отваряне на Бохунице ще представлява нарушение на Основното право на ЕС. Под основно право се разбира всичко, което е залегнало в Договора за присъединяване на всяка страна към ЕС. В случая със словашката АЕЦ, Словакия се е задължила в договора за присъединяване до края на 2008 г. окончателно да изключи ядрения си реактор. И тъй като в договора няма клауза, която да допуска или оправдава отварянето на реактора, Словакия не може да апелира за подобно разрешение. Юристите на Брюксел са категорични: ако Словакия отвори реактора, те ще трябва да заведат дело за нарушение на основното право.
За разлика от Словакия Литва предвидливо е включила в своя договор за присъединяване клауза, която да позволява отваряне на изключените реактори на Игналинската АЕЦ. Член 4 се казва: “Без оглед на договореностите в член 1 (за спиране на реактор 1 преди 2005 и реактор 2 до 31 декември 2009), с позоваване на предпазната клауза от член 37 на Договора за присъединяване Литва може да се приложи към Игналинската ядрена централа, ако енегрийните доставки за Литва бъдат нарушени”.
Някъде по средата е България. БГНЕС припомня, че в Договора за присъединяване никъде не е посочила подобни предпазни мерки специално за АЕЦ Козлодуй. Дори нещо повече – България изрично е посочила, че се съгласява на “окончателно” затваряне на ядрените си реактори, с което много трудно би могла да претендира за повторното им отваряне. Ето какво се казва дословно в същия договор: Член 30/1. България, след като окончателно, в съответствие със своите задължения, е закрила за последващо извеждане от експлоатация Блок 1 и Блок 2 на Атомната електроцентрала "Козлодуй" преди 2003 г., се задължава с окончателното затваряне на Блок 3 и Блок 4 от тази електроцентрала през 2006 г. и за последващо извеждане от експлоатация на тези блокове.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец