02.08.2024 16:08

ВАС отложи делото на Андрей Гюров срещу освобождаването му като подуправител на БНБ

Видян 185 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният административен съд отложи делото на Андрей Гюров срещу освобождаването му като подуправител на БНБ за 8 август. В средата на юли УС на банката реши, че той трябва да спре да изпълнява функциите на подуправител на управление "Емисионно" заради установена от антикорупционната комисия несъвместимост. Според Гюров това е незаконно.


Припомняме, че 19 минути първи писа, че той не е напуснал Изпълнителния съвет на ПП и не е излязъл от фирма за цветни метали, каквито има в подопечния му резерв на Народната банка.

Отстраненият Андрей Гюров отхвърли обвиненията срещу него и отрича да е извършвал несъвместими дейности. На заседанието бяха изслушани двама свидетели, според които той не е участвал в управителните органи на дружествата, които представляват.

Гюров твърди, че за установената несъвместимост Комисията за противодействие на корупцията не е предоставила никакви доказателства:

"Обстоятелствата са изключително ясни за моето извършване на дейност, такава няма, и както казва административният съвет, дори Комисията за противодействие на корупцията не сочи и не представя никакви доказателства за извършване на дейност. Тоест, от тази гледна точка, това дело е много важно. То върви по един определен ред в кратък срок и само на една инстанция и се наблюдава много внимателно от Европейската комисия и от Европейската централна банка".

Адвокатът на отстранения подуправител поиска делото да бъде спряно, докато административният съд на София се произнесе по делото срещу решението на антикорупционната комисия за несъвместимост през септември, поиска още Върховният административен съд да се допита до съда на Европейския съюз дали има основание за освобождаването на Гюров.

"Неслучайно Европейската централна банка, както чухте, е изказала становище, че трябва съдът да се допита до съда на Европейския съюз дали има основания за моето освобождаване, защото всякакво решение, което би противоречало на националното законодателство, също ще противоречи на правото на Европейския съюз, което създава огромни проблеми за страната от гледна точка на спазването на европейското право, и, от друга страна, на амбициите на страната да се присъедини към еврозоната", каза още Андрей Гюров.

Следващото заседание по делото е насрочено за 8 август.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Имате нужда от интелектуална изява

Имате нужда от интелектуална изява, искате да оценят