13.09.2024 13:31

ВАС спря делото за Андрей Гюров, ще пита Съда на ЕС

Видян 161 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният административен съд спря делото за предсрочно прекратения мандат на Андрей Гюров като подуправител на БНБ и реши да изпрати запитване до съда на Европейския съд, предаде БНР.

Това забавя процедурата за финализиране на казуса с до година и половина.

Ако съдът приеме искането за произнасяне по т.нар. бърза процедура, делото може да бъде възобновено до 2-3 месеца. По обикновения ред - може и до 12 -18 месеца.


Припомняме, че 19 минути първи писа, че той не е напуснал Изпълнителния съвет на ПП и не е излязъл от фирма за цветни метали, каквито има в подопечния му резерв на Народната банка.

 Гюров беше освободен предсрочно от поста след като Антикоруционната комисия установи, че в началото на мандата си е бил в несъвместност, защото е бил съдружник в търговско дружество и е участвал в неправителствена организация. Той обжалва това решение в САС, но междувременно мандата му беше прекратен.

Решението за отправяне на преюдициално запитване е, за да може съдът в Люксембург да разтълкува формулировката в уредбата на ЕС по отношение възможността за предсрочно освобождаване на членове на управителните органи на националните банки, които са общи. ВАС трябва да види дали те съответстват на основанията, с които беше освободен самият Гюров

"Както ние твърдяхме от самото начало, в този казус има засегнати правила на Европейското законодателтсво и с оглед на това Върховният административен съд всъщност е задължен да отправи такова преюдициално запитване. Това беше и нашето искане, защото от самото начало ние твърдим, че трябва да се съберат всички факти и обстоятелства, така, че да се реши правилно това дело", коментира Гюров.

Председател на съдебния състав е председателят на ВАС Георги Чолаков. По решението да бъде изпратено преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз на особено мнение е бил един от тримата съдии - Юлия Ковачева, бивш член  на ВСС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Ще сте пълни с идеи как да се справите с всички си проблеми

Ще сте пълни с идеи как да се справите с всички си