Свързани новини

27.01.2022 14:38

Вдигат лихвите, за да стопят инфлацията наполовина до края на годината

Видян 4444 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Федералният резерв на САЩ започва вдигане на лихвите от 16-17 март, като процесът ще продължи до края на следващата година – най-вероятно с първоначална корекция „поне от 0,25%”, пише Уолстрийт Джърнъл.


 


И последващи на всеки 3 месеца, но е възможно да бъдат и на 6 седмици – половин тримесечие, стана ясно от изявление на неговия председател Джеръм Пауъл. Уолстрийт Джърнъл дава 70% вероятност за нов скок още в началото на май.


 


Това е важно за всички нас, тъй като и търговските банки и в България ще отпушат замразените от години лихви, при това с по-висок процент от Фед. Което веднага ще се отрази на всички, които имат някакви, особено жилищни кредити, кредитни карти и използват всякакви други подобни инструменти, включително бързи заеми. В по-малка степен и изоставащо, ще се отрази и на вложителите, които все още държат парите си там, а не са ги инвестирали в недвижимости или друго.


 


Така темповете и ръстовете на строителството и на цените на жилищата се очаква рязко да спаднат. И по света, и у нас.


 


CNBC напомня, че такова покачване на лихвите става за първи път от над 3 години – от декември 2018 г. А Уолстрийт джърнъл допълва, че ситуацията с обещанието за продължаващо увеличение ни връща към 2006 г. Започналото тогава вдигане на лихвите доведе до световната икономическа криза от 2007, ударила България през 2009 г., която продължи в света пет дълги години, а у нас – и повече.


 


Според USA Today, както и при предишната рецесия, опасността сега е хората да не могат да си позволят да плащат нарастващите лихви по ипотеки.


 


Целта на Фед е да бъде стопена рекордната – в САЩ от 40 г., (а у нас от 13 г.) инфлация. В Щатите тя достигна 7% годишно за 2021 г., почти колкото тук, а мерките по вдигането на лихвите са насочени към свалянето й на 3% тази година. „Не можем да си позволим хазарта с удряща небето инфлация, защото ще елиминира икономическия ръст”, обяснява Пауъл.


 


Това ще свали и икономическия ръст от 5,5% през 2021 г. до 4% за 2022 г. в САЩ и


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.01.2022 09:45

    Ха напред, ха назад ! Червени бели Гъзове !

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв