Свързани новини

06.07.2018 11:05

Високи нива на радиация край Черноморец

Видян 2591 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравните власти издадоха ново предупреждение за опасни нива на радиация в залива Вромос край Черноморец – в отделни участъци до 50 пъти над нормата. Достъпът до плажа обаче не е забранен, рискът за ползването му е отговорност на плажуващите, предаде Би Ти Ви.


На български и на английски нова табела предупреждава, че пясъчната ивица е опасна. Боряна Радкова и семейството ѝ имат апартамент в района и редовно идват на плажа за седмица-две. Рудата, добивана преди десетилетия от близката мина „Росен”, е била с високо съдържание на уран. Част от отпадните води са зауствани в залива.


„Разликата в съдържанието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната ивица по отношение на този терен спрямо останалите терени, които изследваме по цялото Черноморие тук е между 5 и 50 пъти повече. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни елементи е значително дълго, то надхвърля 90-100 години”, обясни Вергиния Цанова – зам.-директор, РЗИ-Бургас.


Ефектът след продължително лежане на пясъка не е непосредствен, но може да се прояви след години, предупреждават здравните власти. При малките деца има опасност и от поглъщане на пясък.


„Има канцерогенен ефект, както и води до генетични мутации в половите клетки, от там съответно в потомството, което е изключително опасно за млади хора и за бременни жени”, допълни Цанова.


Вергиния Цанова подчерта, че няма как да се забрани използването на плажа. „Това е изборът на хората, ние просто трябва да ги предупредим”, отбеляза тя. Плажът е без концесионер и е предпочитан от семействата с деца.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци