Виждаме продължаващи действия по фалиране на IV МБАЛ:  Ваня Григорова

Свързани новини

25.07.2024 15:53

Виждаме продължаващи действия по фалиране на IV МБАЛ: Ваня Григорова

Видян 973 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Виждаме политическо лицемерие и продължаващи действия по фалиране на IV МБАЛ. Това заяви Ваня Григорова, председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика от групата на Местна коалиция "БСП за Българя" в СОС. По време на брифинг преди началото на днешната, последна за сезона, сесия тя отново каза, че няма никакво съмнение какво трябва да се случи с IV МБАЛ в София.


"В здравната система в столицата 4 общински болници въобще не са много, но в момента ситуацията е такава, че ние трябва да изберем или да влеем IV МБАЛ във II МБАЛ или тя ще фалира, коментира Григорова. - На всички работещи в болницата законово им е гарантирано по чл. 123 от Кодекса на труда че при вливане служителите на IV МБАЛ стават служители автоматично на II МБАЛ".

Ваня Григорова съобщи, че IV МБАЛ има непокрита загуба от 4 милиона лева и задължения към момента от над 400 000 лева. "Основната заплата на началника на отделението по гастроентерология в IV МБАЛ е 1030 лева, което е с малко над 100 лева повече от минималната работна заплата в страната, а във II МБАЛ възнаграждението за тази позиция е 2300 лева, каза тя. - Напълно разбирам служителите - няма как да посветиш целия си професионален път на една болница и да не те боли за нея. Смятам, че политиката, която е водена до момента, не е подпомагала финансирането и укрепването на тази общинска болница. И да, IV МБАЛ има място в общинската здравна структура, ако не беше изпусната до това положение".

Председателят на комисията по здравеопазване и социална политика в СОС добави, че сградата на IV МБАЛ няма да бъде продадена при сливането, защото такъв забраняващ текст е залегнал в доклада.


"Това, което виждаме в момента от съветниците от ПП-ДБ-СС, е политическо лицемерие и продължаващи действия по фалиране на болницата, заяви Ваня Григорова. - От 19 юни досега Столична община не е подписала договор с IV МБАЛ, за да може здравното заведение да покрива разходите си и да изплаща дори тези мизерни възнаграждения на служителите".

Тя беше категорична, че поведението на съветниците от ПП-ДБ-СС показва пълна непоследователност в кадровия подход. "На предишната сесия техните тези бяха, че не може в общинските дружества да се назначават временно ръководства, които не са минали през конкурси, обясни Григорова. - А сега какво искат за IV МБАЛ - да назначат член на Съвета на директорите без конкурс.


Значи, когато за тях е изгодно, тоест имат човек, те му търсят място и всичко е в реда на нещата. Когато обаче не им е изгодно, започват да обясняват, че всички извън тях са лошите, че срещу себе си имат икономическо мнозинство, което се опитва да саботира добрите намерения на продължаващите промяната. Нелепо и безотговорно е подобно поведение".




 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.