Свързани новини

25.08.2011 13:45

Владимира Янева още не вижда конфликт на интереси по делото "Софийски имоти"

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева и приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов все още не вижда нищо нередно в това, че е гледала дело срещу шефовете на общинското дружество "Софийски имоти", от които е купила за фирмата на баща си два имота, пише Дневник.


Преди месец тя си направи отвод от процеса, но днес обяви, че не сделките с общинското дружество са причината да реши да не гледа делото. Янева каза, че мотивът й да се оттегли от случая е определението на Софийския апелативен съд, с което втората инстанция отмени прекратяването на делото.


В това определение апелативните магистрати казват, че като е прекратила делото Янева се е намесила в съществото на спора, което е недопустимо. "При това положение за всеки съдия е задължително да си направи отвод", заяви Янева.


На въпроса, защо след като определението на апелативния съд е от април, тя си направи отвод чак през юли, Янева отговори, че е се е запознавала с практиката в такива случаи.


В момента срещу нея тече проверка в новата национална комисия за конфликт на интереси. Очаква се следващата седмица комисията да е готова със заключение дали Янева е нарушила закона, като не е обявила връзката си със "Софийски имоти", а след това една година се е водила докладчик по дело за злоупотреби срещу бившите шефове на дружеството.


Висшият съдебен съвет отказа да образува проверка за това дали Янева не е нарушила етичните правила. Никой от членовете му не се заинтересува и от съмненията, че тя е действала като пълномощник на фирма и така е нарушила забраната за съдиите да се занимават с търговска дейност.


Съдебният инспекторат излезе със заключение, че председателката на градския съд е нарушила законовите срокове по делото "Софийски имоти". След това инспекторите констатираха, че тя е бавила неоснователно и още много дела, и я предложиха за наказание. Дали ще бъде санкционирана ще реши съдебният съвет.


Изборът за шеф на градския съд пък беше оспорен от основния й конкурент за поста Величка Цанова и делото ще се гледа през есента във Върховния административен съд.


Назначаването на близката приятелка на Цветан Цветанов на ключов поста в съдебната система ескалира напрежението сред магистратите. Двама членове на ВСС подадоха оставки в знак на протест, а най-големите съдилища бойкотира избора на нови на тяхно място.


Изборът на Янева доведе и до две граждански кампании срещу ВСС. В тях чрез sms и имейли членовете на съвета бяха приканени да си подадат оставките. От ГЕРБ показаха косвено подкрепата си за действащия съвет, като след две години забавяне гласуваха за двама нови членове. Така в съвета влязоха двама души със спорна репутация Нестор Несторов и Кирил Гогев.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби