03.10.2008 11:04

Военният клуб потъва заради метрото

Видян 1617 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оцеляването на стогодишната сграда на Военния клуб е реално застрашена от строежа на метрото, който е на метри от нея. Това принуди японската корпорация „Тайсей“ да започне укрепителни дейности на знаковата за София постройка. Припомняме, че преди 10 години по програмата „Красива България“ тя беше основно ремонтирана, в това число и фасадата й. А преди три години бе направен вътрешен ремонт. Затова е трудно да се повярва, че вина за случващото се има единствено „възрастта“ на сградата.                        
Според шефа на общинската фирма "Метрополитен" Стоян Братоев пропукването е комплексно и част от пукнатините са били налични още преди да започне работата по метрото. Стари експертизи сочели, че първите пропуквания са констатирани преди 25 години.
Някои от тях са се увеличили вследствие на изграждането на подземната железница. „Вина от строителните дейности обаче може да се докаже, ако до този момент не са регистрирани дефекти по сградата“, посочи Братоев. Според думите му първоначално общината е тръгнала в тази посока, но са се намерили старите експертизи.
Обяснението е, че сградата е с много слаби фундаменти и стара конструкция. Инженерите предупреждавали, че след 10 години отново ще се наложат укрепителни дейности. 
„В момента тече първият етап на стабилизиране на зданието от външната му страна. После ще се работи вътре, в основите, където трябва да бъде изграден цялостен масив, дебел 8 метра“, каза Стоян Братоев.
Укрепителните дейности трябва да приключат до края на годината.
Главен изпълнител на обекта е фирмата "Геостабил" СД.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес е идеалният момент да погасите някои от паричните си задължения

Днес е идеалният момент да погасите някои от паричните