26.06.2024 17:00

Военновъздушните сили на САЩ уволняват топ мениджъра на ракетната програма

Видян 579 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Военновъздушните сили на САЩ уволниха служителя, отговорен за разработването на следващото поколение междуконтинентални балистични ракети "Sentinel". Ракетата е предназначена да замени "Минитмън III" от 70-те години на миналия век като наземно базиран елемент от ядрената триада на Вашингтон.

По-рано тази година Конгресът започна преглед на програмата, след като разходите за нея нараснаха с поне 37% до приблизително 131 млрд. долара. В доклада си относно искането за бюджет на Министерството на отбраната за фискалната 2025 г. Комитетът по бюджетните кредити към Камарата на представителите заяви, че е "смаян да научи" за огромното увеличение на разходите.

В крайна сметка законодателите се съгласиха да заделят 3,4 млрд. долара за програмата през следващата година, което е с 340 млн. долара по-малко от поисканото.

Според изявление на Военновъздушните сили на САЩ, цитирано от няколко медии, полковник Чарлз Клег е бил отстранен от поста директор на проекта "Сентинел Системс" в понеделник, "защото не е спазил организационните процедури". Говорител на ВВС се позова на "загуба на доверие", но отрече уволнението да е било "пряко свързано" с текущия преглед от страна на Конгреса.

През януари Блумбърг съобщи, че закон от 1982 г. е наложил проверката, след като проектът е надхвърлил бюджета си с повече от една трета в продължение на две години.

Сега Пентагонът и Обединеният комитет на началник-щабовете трябва да обосноват превишаването на разходите и да представят убедителни аргументи пред законодателите. Лъвският пай от сумата очевидно е необходим за модернизиране на съществуващите площадки за изстрелване и комуникационни линии.

Тази задача, която се очаква да продължи близо десет години, ще бъде продължително и сложно начинание, "включващо закупуване на недвижими имоти, строителство, деконструкция, демонтаж и монтаж на оборудване и ядрена сертификация", заяви сенатската комисия по въоръжените сили в доклада си за бюджета за 2024 г.

По-рано този месец Пранай Вади, специален помощник на президента и старши директор по контрола на въоръженията, разоръжаването и неразпространението в Съвета за национална сигурност, разкри, че президентът Джо Байдън "неотдавна е издал актуализирани насоки за използване на ядрените оръжия, които отчитат реалностите на новата ядрена ера".

"В него се подчертава необходимостта да се отчете нарастването и разнообразието на ядрения арсенал на [Китай] - и необходимостта от възпиране на Русия, [Китай] и Северна Корея едновременно", заяви тогава служителят.


Пламен Валентинов





 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион