14.06.2024 17:31

Войната в Украйна нямаше да се случи, ако бях преизбран през 2020 г: Тръмп

Видян 565 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че е имал много добри отношения с руския президент Владимир Путин, докато е бил на власт, и добави, че конфликтът в Украйна никога не би започнал при него.

В интервю за подкаста Impaulsive, публикувано в четвъртък, Тръмп припомни, че пълномащабните военни действия в Украйна не са започнали, докато той е бил президент между 2017 и 2021 г., като заяви, че ескалацията нямаше да се случи, ако той беше преизбран през 2020 г.

Когато беше помолен да коментира отношенията си с Путин, Тръмп ги определи като "много добри", като добави, че се разбира и с украинския президент Владимир Зеленски. "Но аз бях твърд с него [Путин]. Знаете, че сложих край на... "Северен поток 2", отбеляза той, визирайки газопровода, който беше предназначен за пренос на природен газ между Русия и Германия през Балтийско море, но така и не заработи.

Бившият президент на САЩ заяви, че е изразил недоволство от ЕС във връзка с проекта, като попита защо Европа плаща на Русия "милиарди" месечно за доставки на газ, докато Америка осигурява на блока защита от Москва.


Според бившия американски президент Путин е признал ролята си за провалянето на "Северен поток 2". "Путин ми каза: "Това е най-голямото нещо... ти сложи край на газопровода... Ние с вас сме приятели, но не бих искал да ви виждам като враг".

Все пак Тръмп настоява, че е успял да създаде добри отношения не само с руския президент, но и с китайския президент Си Дзинпин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. "Забавното [е], че се разбирах с твърдите много по-добре от слабите".

Администрацията на Тръмп отдавна критикуваше "Северен поток 2" и многократно оказваше натиск върху Германия да се откаже от проекта. Процесът на пускане в експлоатация на вече завършения газопровод беше окончателно спрян през февруари 2022 г., когато напрежението между Запада и Русия се изостри преди началото на конфликта в Украйна.


През есента на 2022 г. няколко линии на "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха саботирани, като Русия поиска международно разследване и предположи, че американските разузнавателни служби трябва да са организирали експлозиите. Вашингтон отрича да носи отговорност, въпреки че преди това президентът на САЩ Джо Байдън заплаши да "сложи край" на газопровода, ако руски войски влязат в Украйна.

Тръмп многократно е обещавал да разреши конфликта в Украйна в рамките на 24 часа, ако бъде преизбран, като седне на една маса както със Зеленски, така и с Путин. Миналия месец Кремъл заяви, че руският президент не е поддържал контакт с Тръмп, а Зеленски изрази съмнения относно способността на бившия американски президент да спре военните действия.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да усетите разминаване между очакванията и реалността

Днес може да усетите разминаване между очакванията и