От опозицията припомниха изтеклите записи от заседание на ПП и на разговори на Алексей Петров:

Свързани новини

21.09.2023 16:38

Временна парламентарна комисия ще изяснява сигурността на машинното гласуване

Видян 531 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По искане на БСП парламентът реши да създаде временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, предаде БНР.



"За" гласуваха 143-ма народни представители, а двама от ПП-ДБ се обявиха против. Новата комисия е 12-членна, по двама от парламентарна група.



От опозицията изразиха съмнение, че включването на машините в изборния процес е довело до изкривяване на изборния резултат заради манипулации. В продължилата час и половина дискусия се чуха остри политически обвинения. Борислав Гуцанов и Кристиан Вигенин от левицата:



"След проведените избори през юли 2021 г. два пъти единствено и само с машинен вот считаме и сме убедени, че има манипулация в изборния процес".



"И още по-лошо. Ако се докаже, че са манипулирани тези избори чрез машините, това е равносилно на държавен преврат, който е извършен тогава".



От опозицията припомниха изтеклите записи от заседание на ПП и на разговори на Алексей Петров:



"Към цитата беше ала-бала с президента, изгърмяхме един проект на Слави и един бутон и после Алексей заплашва едни хора, който ни направи правителството. После Алексей Петров, човекът, сглобил ви сглобкта в манастирски комплекси, в прав текст е заплашвал журналист да не прави опит да провери системата на машините, могат ли да бъдат пробити".



От ГЕРБ също изразиха съмнения в коректността на машинния вот. От ПП-ДБ отхвърлиха обвиненията и отправиха свои.



Явор Божанков:



"Постоянно реферирате към този запис, който цели единствено да се оправдае вашият изборен резултат или друг изборен резултат. Нашето притеснение е, че тази комисия няма да търси пропуските в изборната система и нейната цел не е да направи по-добър Изборен кодекс или по-сигурен. Тя има една единствена цел - политически да удари една определена коалиция. Има и още една цел, очевидно започвам да я виждам и тя е да отпадне изцяло машинния вот, да остане само хартиен вот".



След безпроблемния избор на членове депутатите се препънаха в избор на председател. Последователно бяха отхвърлени предложенията на БСП Георги Свиленски да е начело или председателството да е на ротация, както и "Възраждане" да я оглави. В крайна сметка председателят на НС ще определя председател за всяко заседание на комисията.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Ще държите и ще търсите личното уединение

Ще държите и ще търсите личното уединение. Днес ще сте