05.11.2015 13:57

Всяко второ хлапе с риск от психични проблеми

Видян 1415 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Всяко второ дете на възраст между 6 и 12 години е в риск от психично-здравно неблагополучие“. Това сочи проучването, направено в рамките на международния проект Здравето на децата в Европа с подкрепата на Европейската комисия.


В него са участвали 1385 хлапета на възраст между 6 и 12 години, 1081 родители и 1267 учители, като оценката на психичното състояние е направено чрез подробни анкети между всички страни.  


Резултатите показват тревожни тенденции. Изследването показва, че 5% от децата вече са с проявена патология и необходимост от работа с професионалист. При 53% от тях експертите открили склонност към психично-здравни проблеми, която трябва да бъде адресирана навреме. Останалите около 41% от децата нямали отклонение.


И въпросът тук е как сме екипирани ние, възрастните, които в различните си роли и отговорности сме свързани с грижата за най-малките.


Културата и информираността в областта на детското психично здраве в България винаги е била и продължава да бъде много ниска, а внимание върху психичното здравните проблеми липсва почти изцяло. Последното официално национално проучване за психичното здраве на българските деца е правено през далечната 1985 г. и резултатите от него нито са намерили приложение в държавните политики, нито вече са актуални. Това разказа Анет Маринова, психолог и психотерапевт с практика в общообразователно училище и в частна служба.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес бихте могли да реализирате нестандартните си идеи

Днес бихте могли да реализирате нестандартните си