Когато на 9 януари 19 минути публикува статията Ще дадем ли +19 млн.лв.без ДДС за „скрития Трейс” от ремонта на пл. Ал. Невски и ул.Шишман?, това беше само въпрос. Сега е диагноза, тъй като – както прогнозирахме, Трейс и „скритият” Трейс – Парсек, наистина спечелиха срещу 25,2216 млн.лв. с ДДС просто да пренаредят паветата на пл. Ал. Невски и да преасфалтират ул. Шишман в сърцето на София

Свързани новини

05.05.2022 14:23

За 25 млн.лв. Трейс и скритият Трейс ще пренареждат паветата на Ал. Невски и ще преасфалтират Шишман

Видян 2786 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато на 9 януари 19 минути публикува статията Ще дадем ли +19 млн.лв.без ДДС за „скрития Трейс” от ремонта на пл. Ал. Невски и ул.Шишман?, това беше само въпрос. Сега е диагноза, тъй като – както прогнозирахме, Трейс и „скритият” Трейс – Парсек, наистина спечелиха срещу 25,2216 млн.лв. с ДДС просто да пренаредят паветата на пл. Ал. Невски и да преасфалтират ул. Шишман в сърцето на София.



Примерите от комбината им в Пловдив например, пък и в други градове, недвусмислено показават, че те действат в „ансамблово съчетание” и въпреки ужасяващото качество на ремонтите, които извършват, печелят ли печелят поръчки за десетки милиони.

 




На 9 януари написахме: „Ще си позволим само хипотеза, която може и да е само илюзия: може да е, защото двете компании по странно стечение на обстоятелствата винаги играят на едни търгове. Например неотдавна обжалваха заедно обществена поръчка в Пловдив, и Парсек спечели ненадейно при новото класиране с помощта на КЗК, където властва бившият зам.-кмет на София при Борисов и майка на депутата от ГЕРБ Ал. Ненков – Юлия. Нейният мандат беше удължен с 2 г. в края на последния дълъг парламент с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.


 




 Дясна ръка на Ненкова в Комисията е личният избор на К. Нинова и нейният гуру Р. Овч. – Анна Янева, макар и подсъдима, заедно с Овчаров – осъден на две инстанции по казуса, за нередности в енергетиката. По софийския търг и двете фирми отново играят. Явно сценарият, описан от в. Марица в публикацията „Нова схема в обществените поръчки - жалиш търга и печелиш” по пловдивския казус за 6,2 млн.лв. без ДДС или почти 7,5 млн.лв. с включения данък: ако класирането не се хареса, КЗК ще го отмени и „последните ще станат първи”. Институцията взема доста интересни решения напоследък, което й навлече внимателния поглед на партньоските посолства и служби.



В последния си вариант проектът за пл. Ал. Невски в голяма степен предвижда запазване на сегашното състояние - паркингът около площада ще остане, а паветата ще бъдат пренаредени, вместо да бъдат заменени с плочи от сив гранит. Което пък повдига въпроса

 

за какво точно ще се похарчат милионите?

 

 

Единствената по-забележима промяна ще е обособяването на пешеходна зона от площада до ул. Г. Раковски. По този начин изглежда, че общината по-скоро се застрахова от критики, но все пак ще усвои 14.13 млн. лв. без ДДС, колкото е бюджетът за новия проект”, пише и пита Капитал.




Важно е да се отбележи, че по информация на наш източник парите са европейски, така че се налага специално внимание, тъй като европрокурорът Лаура Кьовеши неслучайно се записа лично да контролира България е реализираните у нас проекти по фондовете”.



 

4 месеца по-късно се разбра: „След конкурс, продължил около 8 месеца, Столичната община най-после избра строителна фирма, която да извърши мащабния ремонт на площада около храм-паметник Александър Невски и на зоната около него. Изпълнител на обекта ще бъде известната компания Трейс Груп Холд.




 Тя е предпочетена, въпреки че нейната финансова оферта за извършване на строителството е по-висока от тази на Сердика 2021 -15,673 млн. лв без ДДС или общо 18, 808 млн.лв. срещу 14,425 млн. лв. без ДДС. Целият бюджет за ремонта на района около Александър Невски, който се намира в т.нар. Зона 4 на софийския център, е 14 139 275 лв. без ДДС, като парите идват от оперативна програма Региони в растеж 2014 - 2020. Срокът за изпълнение на дейностите е 300 календарни дни.




В обществената поръчка за реконструкцията и обновяването на пространството участваха още две обединения- ДЗЗД Ахрида Билдинг, в което влизат Парсек груп ЕООД и Рамстер-ЮгООД („скритият Трейс”, за който нееднократно сме писали).


Преди години Трейс Груп Холд ремонтира бул. Дондуков, както бе и компанията, която превърна част от столичния булевард Витоша в пешеходна зона”, пише Сега, но спестява качеството – всеки, минал по бул. Витоша е свидетел на разбитите „танцуващи” плочки, на кривите павета по Дондуков.


„Със същия конкурс градската управа избра и фирма, която да довърши ремонта на централните улици Цар Иван Шишман - от ул. Ген. Паренсов до пл. Народно събрание (последно асфалтирана тази зима), и на 6-и септември - от ул. Граф Игнатиев до ул. Славянска (последно ремонтирана преди 2 г).


 Дейностите са възложени на Парсек Груп ЕООД („скритият Трейс”). Офертата на Парсек Груп е да извърши ремонта срещу 5,348 млн. лв. без ДДС или общо 6,4176 млн.лв. Прогнозната стойност на строителните работи е 5 430 883 лв. без ДДС. Съгласно заданието дейностите по двете улици трябва да продължи не повече от 220 дни.

 

Парсек е разследвана от МВР за взети пари без свършена работа по АМ Хемус

 

Там тя има договор за 2,5 млн.лв. без ДДС или общо 3 милиона лева. Данните са официални и са на Сметната палата. Става дума за Лот 5, който освен незапочнат, е и незаконен, както доказаха проверките на ДНСК.


 


 Нищо, че от джоба на данъкоплатците са платени за него 74 млн.лв. без ДДС или общо почти 90 млн. лв. – парите за българския спорт за един олимпийски цикъл или например 900 чисто нови линейки, които така не достигат при новия пик на пандемията...





А казусът с ремонта на зоната около храм – паметника Александър Невски е стар и с доста скандална история и досега: Преди три години изпълнител за реконструкцията на площад Ал. Невски беше избрана ПСТ груп.


 


 


Общината обаче остана недоволна и глоби в лицето на кмета Фандъкова фирмата, свързвана в медиите с ДПС, за некачествени ремонти в града, включително и на съседната до площада градинка между Народното събрание и Софийския университет, разказа пред 19 минути високопоставен източник от СО. Това отложи с години и ремонта на ул. Шишман.






Оттогава много неща се промениха - проектът за новата визия на знаковото за София пространство претърпя редица изменения, така че в крайна сметка почти нищо няма да се промени въпреки усвояването на парите. А ул. Шишман се изчисти от скандали покрай предвидените декинги и по-малко паркоместа.


 


 


Радостина Тонева


 


 Снимка: stolica.bg, архив


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 06.05.2022 13:23

    За съжаление,това за лошият материал си е самата истина.Няма как със 100-200 хиляди човека с добър или относително добри показатели да излъчеш качествени представители в парламента на България.Просто не ти дават.Не стигат.Затова виждаме и резултата е все по-лош.И като добавиш "НПО"-та,финансирани знаем от кого с милиарди зад гърба си и на практика се получава срив на доверие към тези които ги представляват,а те са предимно на власт все повече,става ясно резултатът какъв е-все по-бедни маса хора,за сметка все по-богати шепа хора.Нарича се -дисбаланс на обществените договори по целият свят. НО.добре че има закон за натрупване на критичната маса,той ще реши някой ден тези дисбаланси,както и в природатата.

  • 001 ненаказани престъпници 05.05.2022 16:46

    Фандъкова, когато и да я набутат в затвора все ще е късно

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните