13.11.2008 22:41

Забраняват реституцията на образователни обекти

Видян 1405 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата ще забрани реституцията на образователни обекти, които са публична държавна или публична общинска собственост.

Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията, които вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев ще внесе в Министерския съвет до две седмици, каза на пресконференция в Министерския съвет премиерът Сергей Станишев.


Законопроектът ще бъде изготвен заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.


За една година има повече от 20 случая на строеж върху реституирани имоти, които са били част от имот или са в непосредствена близост до учебно заведение и това създава трудности, каза Даниел Вълчев. Той даде пример с УНСС и СУ "Св. Климент Охридски".


За реституираните имоти, за които вече е променен подробният устройствен план, но не са започнали строителните работи, ще бъде въведен две- или тригодишен мораториум. През този период държавата ще инициира процедура по отчуждаването срещу справедливо обезщетение.


За имотите, които вече са реституирани, има променен устройствен план и върху които са изградени обекти, не може да се направи нищо, каза министър Вълчев.


Той предложи промените да засягат и обекти от сферата на културата, зелени площи и обществени паркинги. В такива случаи разрешенията биха се давали от министъра на регионалното развитие или министъра на околната среда и водите, посочи Вълчев.


Министерският съвет е одобрил стратегия за повишаване финансирането на науката и иновациите, съобщи премиерът Станишев. За миналата година за тази цел са били отделени 17 млн. лева, а през тази година средствата възлизат на 60 млн. лева. За 2009 г. се предвиждат 100 млн. лева.


Парите ще се дават приоритетно за области, които ще повишат производителността и конкурентоспособността на нашата икономика. Сред тях той посочи биотехнологиите, развитието на възобновяемите енергийни източници, информационните и комуникационни технологии, металознанието и нанотехнологиите.


За тази цел ще бъдат създадени научноизследователски комплекси към университетите. До 2013 г. трябва да има три такива комплекса.


Ще се подобрят статутът и възнаграждението на учените. Заплатите им ще се увеличават и до 2013 г. ще достигнат не по-малко от двойната средна заплата



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес е идеалният момент да погасите някои от паричните си задължения

Днес е идеалният момент да погасите някои от паричните