02.07.2024 18:00

Западните страни "нямат търпение" да въвлекат Беларус във "военните си дрязги": Лукашенко

Видян 898 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Западните страни "нямат търпение" да въвлекат Беларус във "военните си дрязги", заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко, коментирайки последните съобщения за струпване на украински и натовски сили по границите на страната, която е ключов руски съюзник.

Лукашенко направи тези забележки по време на среща с главния руски депутат Вячеслав Володин. Председателят на долната камара на руския парламент е на посещение в Минск за честването на Деня на независимостта на Беларус на 3 юли.

"Мисля, че вие... виждате какво се случва около Беларус. Те просто нямат търпение да ни въвлекат във военните си разправии. [Правят го, за да ни накарат да разпънем [силите си] по границата, да не можем да окажем съпротива и да изострят ситуацията до степен, в която целият свят ще трепери", заяви Лукашенко, цитиран от информационна агенция BELTA .

През уикенда беларуското министерство на отбраната направи няколко изявления, в които твърди, че Украйна и страните от НАТО събират войски по границите на страната. Беларус граничи с държавите от НАТО Латвия, Литва и Полша, както и с Украйна и Русия.


Според началника на генералния щаб на Беларус Павел Муравейко "близо до" границите на страната са разположени 20 000 войници на НАТО, включително и американски войски. Тези сили действат като "дразнител" за военните в страната, каза той.

В събота заместник-командирът на беларуските сили за специални операции, полковник Вадим Лукашевич, заяви, че напрежението по границата между Беларус и Украйна се увеличава и че Киев струпва войски, бронирани машини и ракетни системи на 1000-километровата граница със северната си съседка.

Ситуацията е "много сериозна" и Минск трябва да остане нащрек, заяви президентът Лукашенко.

Беларус е близък съюзник на Русия и руският президент Владимир Путин редовно обсъжда с колегата си ситуацията, свързана с Украйна.

Въпреки че Беларус не участва пряко в конфликта, тя позволи на Москва да използва територията ѝ за настъпление към Киев в първите дни на офанзивата.


 


 Пламен Валентинов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Бъдете искрени и честни

Има ли нещо в живота ви, което отдавна е отминало, но