Защо нарекоха биолог "делфин, който се е превърнал в човек"

Свързани новини

23.06.2024 07:45

Защо нарекоха биолог "делфин, който се е превърнал в човек"

Видян 2692 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Навлизайки дълбоко в сложните водни пътища на Амазонка, колумбийският морски биолог Фернандо Трухильо за първи път се заема да изследва мистериозния розов речен делфин през 1987 г. по нареждане на покойния известен океанограф Жак Кусто.

Трухильо се запознава с Кусто по време на университетски семинар в Богота. Когато Трухильо попитал върху какво да съсредоточи изследванията си, Кусто му казал, че трябва да отиде да проучи речните делфини, които не били изследвани задълбочено. Две години по-късно Трухильо се качва на товарен самолет, за да започне приключението си в Амазонка.

Роден и израснал в Богота, Трухильо пристига в крайречното село Пуерто Нариньо като неотдавна завършил с "арогантността на човек от университета", спомня си той. Скоро осъзнава, че ще има нужда от помощта на местните хора тикуна, за да се ориентира в сложния терен и да се доближи до делфините.


"Това е много агресивна среда, в която е много трудно да се оцелее", казва Трухильо пред CNN за Амазония. "Местните жители започнаха да ме учат - да ми показват различните видове, как да греба с кану, как да се разхождам в гората."

В крайна сметка той установява дълбока връзка със сладководните делфини и заобикалящата ги среда. Открива, че популациите им намаляват поради свръхулов, унищожаване на местообитанията, замърсяване и климатични промени.  


В Амазония се срещат два вида сладководни делфини: делфинът от река Амазонка, наричан още "розов делфин" заради цвета си, и по-малкият делфин тукуши, казва Трухильо.

И двата вида са хищници, които помагат за поддържането на рибните популации под контрол. През 2018 г. розовите делфини бяха класифицирани като застрашени от Международния съюз за защита на природата, а две години по-късно и тукукшите.

"Първата година, когато дойдох тук, за една година намерих 21 мъртви делфина, така че знаех, че трябва да направя нещо за тези животни", каза той.

Той решава да остане в региона и да продължи работата си заедно с местните жители, които започват да го наричат Омача, което на езика тикуна означава "делфин, който се превръща в човек". 


 "Те ми казаха: "Ние всички вярваме, че ти си делфин, който е станал човек, за да защитава делфините", казва Трухильо. През 1993 г. неговият псевдоним се превръща в име на природозащитната му организация, посветена на защитата не само на делфините, но и на други застрашени водни животни и техните местообитания в Южна Америка.


Дойдох тук с романтичния подход да спася делфините, но изведнъж осъзнах, че делфините са само малка част от тази огромна екосистема", казва той, "и за да защитя делфините, трябва да защитя реките, езерата и други видове като ламантини, каймани, а също и хората, които живеят тук."

През последните 30 години награждаваният учен и неговата фондация работят неуморно, за да подпомогнат сключването на споразумения за риболов, щадящи делфините, да съживят влажните зони и да спомогнат за приемането на първата по рода си глобална декларация за защита на речните делфини през 2023 г.

Трухильо е помогнал за обучението на учени от цяла Южна Америка в областта на проучването на делфините и усилията за опазване на околната среда и е участвал в безброй експедиции из целия континент, за да оцени други сладководни екосистеми и заплахите за биологичното разнообразие.

Навсякъде, където отива, Трухильо казва, че делфините са от съществено значение за подпомагане на екипа в постоянните му усилия за опазване на околната среда.

"Делфините са своеобразен термометър, който следи за състоянието на реките", казва той.

През последните няколко години фондация "Омача" маркира делфините със сателитни проследяващи устройства, за да следи популацията им.

"Вече сме маркирали повече от 60 делфина в Южна Америка и 27 само в Колумбия", казва той пред CNN.

GPS проследяващите устройства са помогнали на екипа му да определи къде делфините се хранят, чифтосват и раждат, за да може да защити по-добре тези райони. 


 Понастоящем Трухильо е част от двугодишна експедиция на National Geographic и Rolex Perpetual Planet, в която той ръководи усилията, насочени към опазване на делфините и техните екосистеми, като същевременно подкрепя местните местни общности.

"Работата в Амазония крие толкова много предизвикателства и понякога не сме много оптимистично настроени, но мисля, че можем да направим малка промяна", казва той.

Въпреки трудностите Трухильо заяви, че ще продължи да се бори за опазването на тази ценна екосистема и нейните обитатели.

"Мечтата ми е да защитя реките, водните екосистеми на Амазонка; наистина вярвам, че водата е бъдещето на този регион и на планетата."


 


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак