27.07.2024 07:08

Защо закуската ви трябва да бъде солена, а не сладка

Видян 6863 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички сме чували, че закуската е „най-важното хранене за деня“, но не се замисляме защо. Ето един бърз курс: Тъй като храните, които консумираме първо сутрин, са и първите, които навлизат в организма ни след дълъг период на гладуване през нощта, те са отговорни за стимулирането на метаболизма, балансирането на кръвната захар и осигуряването на енергия. С други думи, закуската подготвя цялата ни система за деня.

Имайки предвид това, има смисъл внимателно да обмисляме с кои храни избираме да започнем деня си. В края на краищата, ако това, което ядем, оказва пряко влияние върху физическото и емоционалното ни състояние през целия ден, то по-добре да е висококачествено.


Но диетолозите казват, че не става въпрос само за това да избираме традиционно „здравословни“ храни като плодове и кисело мляко пред понички и сладкиши; важно е също така да вземем предвид как закуската ни влияе на кръвната ни захар. В идеалния случай искаме да я стабилизираме веднага - и да я запазим такава. Най-добрият начин да го постигнем? Ядене на богата на протеини и фибри закуска, която е солена, а не сладка.


Как кръвната захар влияе на мозъка

Стабилизирането на кръвната захар сутрин има множество ползи - и всичко започва от мозъка. „Клетките в мозъка ни се наричат неврони и те усещат ефекта от глюкозните скокове точно както останалата част от тялото“, обяснява авторката и биохимик Джеси Инчауспе, която е най-известна като @glucosegoddess в Instagram.

„Невроните усещат възбуда, гликация и инсулинова резистентност, които могат да се проявят като мозъчна мъгла - загуба на когнитивни способности като памет, концентрация, език или разсъждение - което увеличава риска от развитие на заболявания като Алцхаймер. За да защитим мозъка си, е много важно да се храним добре“, предупреждава тя.


Винаги закуска, винаги солено


За да контролирате скоковете на глюкозата, за които говори Инхауспе, е важно винаги да започвате с пикантна закуска, основана на протеини, здравословни мазнини и най-важното - нищо сладко. „Ако имате глад за захар, хронична умора, мозъчна мъгла, проблеми със съня или кожни проблеми, стабилизирането на нивата на глюкозата ще ви помогне“, обяснява Инхауспé. „Тъй като огромното мнозинство от населението има нестабилни нива на глюкозата (според някои проучвания до 80% от хората), тогава изборът на солена закуска може да помогне.“



Източник: Vogue



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Коя ревност е нормална и как се лекува?

Коя ревност е нормална и как се лекува?

Ревността, както и завистта, е присъща на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци