01/02
18.09.2008 18:40

Затварят стотици болници

Видян 1505 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Губещите заведения щели да западнат и да спуснат кепенци


В условията на икономическия мениджмънт губещите здравни заведения ще западнат сами и няма как да продължат да функционират. Това каза пред 19` Ива Станкова от комисията по здравеопазване към парламента, която е категорична, че поддържането на болници в селищата под 25 хил. души е нерентабилно.
Според депутатката пари за здравеопазването има, но те са „неправилно използвани по трасето“. При една по-добра организация финансовите средства щели да бъдат достатъчни. Тя посочи, че за да има „баланс между моралните и икономическите закони“, в малките селища може да съществуват само за Бърза помощ, детски център за консултация и отдел за долекуване. Последният щял да бъде използван, след като пациентът е вече лежал в болница извън местоживеенето му, но се налага да е все още под лекарски контрол, докато бъде излекуван окончателно.
Новата национална здравна карта, която предстои да бъде гласувана в парламента, предвижда да останат едва 260 от над 350-те съществуващи в момента болници. Това ще са заведенията в населените места с над 30 000 души. „Останалите над 100 хосписа остават аут от системата“, категорични са от комисията по здравеопазване.
Националната здравна карта наподобявала модела с делегираните бюджети в образованието, въведени от началото на годината. В нея се предвижда да се отпускат пари в зависимост от броя на местните жители. Щом средствата не достигат, губещите здравни заведения ще се закрият сами. Така и броят на болничните лекари ще бъде редуциран, което щяло да създаде възможност за по-добро заплащане на докторите. Има и вариант част от закритите болници да бъдат преструктурирани в старчески домове. Станкова очаква за следващата година парите за здравеопазването да са с 500-600 млн. лв. повече от отпуснатите през тази.


Ваньо Шарков: В Европа най-малко пари за здраве се дават у нас


„Увеличението на парите, отпускани за здраве, няма да доведе до подобрение на медицинското обслужване, защото е резултат на икономическия ръст в страната. Процентът, отделен от брутния вътрешен продукт, остава същият – под 4,3%“, коментира пред 19` Ваньо Шарков от здравната комисия в парламента. За сравнение той даде Албания, където годишно се отпускали 6,5% за здравеопазване. Увеличението с около половин милиард засега било само подхвърлено като възможност от министър Евгений Желев, а черно на бяло отгоре имало само 330 милиона, договорени на правителствената среща в Банско. По думите на депутата от СДС над една трета от тях щели отидат за увеличените здравните вноски на децата, които са изцяло поети от държавата. „За да има наистина добро здравеопазване у нас, са нужни 5,5% - 6% от БВП, което ще осигури около 4,5 млрд. лв. за здравната система“, категоричен е Шарков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.