Свързани новини

25.02.2012 17:23

Здравното министерство ще предоговаря цените на лекарствата

Видян 1525 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник министърът на здравеопазването ще събере на едно място представителите на големите фармацевтични компании в България с искане да намалят цените на лекарствата за здравната каса, информира Дарик. „Трябва да започне договаряне НЗОК да е активен участник на пазара и да каже: ние купуваме големи количества, искаме да има отстъпки”, обясни здравният министър. Той подчерта, че вчера е разпоредил пълна ревизия на работата по лекарствената политика. „Установявам, че НЗОК реално не е договорила или може би е започнала процедура, но няма договорено нито едно лекарство, на което да бъде свалена цената”, посочи министърът. Според него се оказва, че в условия на криза, когато много бизнеси се свиват - в бизнеса с лекарствата нещата процъфтяват. „И след като процъфтяват, е редно тези производители да се извикат и да кажем, че сега трябва производителите да направят отстъпки и цените да ги сведем надолу. Още в понеделник ще поканя представителите за България на фармацевтичните фирми в Министерството на здравеопазването, за да дадат по-ниски цени”, подчерта Константинов и посочи, че върху крайните цени влияе и факторът големина на местния пазар. Причина за разликите в цените с други страни пък са и различните ставки по ДДС върху лекарствата. България попада в групата на страните от ЕС с най-висок такъв данък.


До две седмици здравното минисерство трябва да подготви и представи задълбочен анализ на това как се формират цените на лекарствата у нас и как могат да бъдат намалени. Това решиха преди дни депутатите от здравната комисия в парламента, където се проведе изслушване по темата. Депутати от опозицията поискаха от здравното министерство прост и разбираем механизъм за цените на лекарствата.


По време на обсъждането министър Константинов заяви, че не е получил предложение как производителите да намалят цените си или как да се преборят монополите в бранша. На дискусията стана ясно, че цените на лекарствата у нас се формират с поредица от надценки, като търговците на едро оскъпяват лекарствата с от 6% до 10%, а търговците на дребно - средно с 20%, а към това се добавя и ДДС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци