Свързани новини

16.09.2011 12:21

Жена поема управлението в Дания

Видян 3572 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

44-годишната Хеле Торнинг-Шмид, която е начело на социалдемократите, сменя на премиерския пост десния Ларс Леке Расмусен, показват резултатите от проведените избори. По този начин се слага точка на десетгодишното управление на десница. Лявата опозиция – социалдемократите, социал-либералите, Социалистическата народна партия и левите Зелени, печели абсолютно мнозинство с 93 места в 179-местния парламент. Десницата ще има 86 места.


Според анализатори съставянето на нова управляваща коалиция вляво от центъра ще бъде доста трудна задача заради напрежението и разногласията между партиите. Торнинг-Шмид вероятно ще бъде силно зависима от гласовете на лидера на социаллибералите Маргрете Вестагер, която обаче не споделя вижданията на социалдемократите по някои точки от икономическата политика като пенсионната реформа. Вестагер има дори още по-големи разногласия с крайнолевия Червено-зелен алианс.


В периода след най-дълбоката икономическа криза в Дания след Втората световна война фокусът на новия кабинет ще бъде върху икономическото възстановяване. Новият парламент трябва да приеме пакет от стимули на стойност около 10 млрд. крони (1.8 млрд. долара), както и осигуряване на балансиран бюджет до 2020 г. „Необходим ни е краткосрочен растеж, за да се справим с безработицата, и се нуждаем от полагане на основите за дългосрочен растеж, който да включва, разбира се, инвестиции в образованието“, заяви Торнинг-Шмид в интервю дни преди гласуването.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог