Британската кралица Елизабет II (вляво) посреща Лиз Тръс в замъка Балморал, Шотландия, където покани новоизбрания лидер на Консервативната партия да стане министър-председател на 6 септември. (Jane Barlow/AP)

Свързани новини

06.09.2022 18:45

Кралицата посрещна Лиз Трас в замъка Балморал

Видян 4447 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кралица Елизабет II прие не в Бъкингам, както повелява традицията, а в планините на Шотландия, откъдето не се връкща след ваканцията си заради проблеми със здравето Лиз Трас, за да я назначи за нов министър-председател, но това предизвика чутовен скандал на Острова.


Причината беше, че Трас летя с един самолет, а бившият премиер Джонсън, от когото пое поста - с друг. Двамата полета с по един пътник са за сметка на данъкоплатците, които тази седмица управляващите тори зарадваха с нови, значително по-високи цени на тока, като скокът в някои райони е с 60%. Това става на фона на рекордна от половин век инфлация. Още повече, Трас обяви, че ще реализира нещо като социален план, но в хазната няма пари за целта.


Драмата стана още по-голяма, когато бе обявен новият състав на правителството от бели жени, разноцветни мъже и представители на сексуалните малцинства, т.е. хора, избрани не по професионални качества, а по съвсем други причини, докато страната навлиза в незапомнена от началото на 70-те години криза.  


Трас е третата жена министър-председател в британската история.

Тя е 15-ият премиер по време на 70-годишното ѝ царуване.


След като напусна кралското имение Балморал, Трас отлетя обратно за Лондон и се настани в премиерската резиденция на Даунинг стрийт 10. Според социологическите проучвания хората във Великобритания 3/4 от който не я желае на поста, й предрича доста краткотраен престой в малката и грижливо оградена на достатъчно надеждно разстояние от народната любов сграда в сърцето на английската столица.


 На снимката: Британската кралица Елизабет II (вляво) посреща Лиз Тръс в замъка Балморал, Шотландия, където покани новоизбрания лидер на Консервативната партия да стане министър-председател на 6 септември. (Jane Barlow/AP)


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.