26.07.2017 14:07

Любен Каменов и Христо Манолов печелят Шипка – Дамасцена 2017

Видян 1598 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След изключително драматична и напрегната надпревара в подножието на легендарния връх Шипка вече са ясни имената на топ- пилотите, които спечелиха петия кръг от шампионата по планинско изкачване „Шипка – Дамасцена 2017“, което е и кандидат за Европейската купа на FIA. Това са Любен Каменов (Yacoo Рейсинг) с Мицубиши Лансър Ево 9 и шуменският инженер Христо Манолов (Боила) също с Мицубиши Лансър Ево 9. Каменов спечели първото място и купата на организатора и на спонсора „Дамасцена“, но не взе точки за националното първенсво. От своя страна Манолов записа втора по ред победа за тази година, прибави 25 т. за генералното класиране както и парична награда от 2000 лв.  Времето на Каменов бе 4:52.39 мин., като спечели и двете изкачвания, докато на Манолов бе 5:03.62 мин или на 11.39 сек. Втори за шампионат остана лидерът Юлиян Телийски (Дунев Рейсинг) с Мицубиши Лансър Ево 9, който е първи в клас НС2 и бе само на 0.20 сек от Манолов. Той получи парична награда от 1500 лв. Предоставена от спонсора „Дамасцена”. С 18-те точки, които Телийски взе, той вече има 86 т. и продължава да води в класирането за шампионата, кръг преди края, който ще се проведе през август в Кюстендил. Пистовият специалист Пламен Камбуров (Автотранс) с Мицубиши Лансър Ево 9, стана 3-и при втория си старт в планинския шампионат. Той си тръгна с парична награда от 1000 лв. Друг от фаворитите - Илия Царски (Автоцар) с Мицубиши Лансер Ево 9, бе декласиран от състезанието. Четвърти завърши Ивелин Йотков (БМВ-Клуб България) с БМВ Е30. Първи в клас НС4 и сред автомобилите с две двигателни колела беше Йордан Тодоров (Джордан Рейсинг) със Ситроен Саксо. Той спечели битката в  съответния клас със съотборника си Александър Димитров-Пъчката, също със Ситроен Саксо. В първия манш, както и в тренировките Джордана бе победен от младия Иван Влъчков (КА-2 рейсинг) с Хонда Сивик. Но малко преди финала той катастрофираи не успя да завърши втория манш. В съботния ден и в първия манш на неделята Влъчков беше с най-добро време от съперниците си в по-ниските класове. В събота заради  повреда в скоростната кутия отпадна и Стефан Стоев (АРА Моторспорт) с Хонда Сивик, който е фаворит в НС3. Така Косю Йорданов (ЕФКО Рейсинг) с Рено Меган) спечели в класа, след отпадането на Иван Влъчков. (Хонда Сивик). Спорът през уикенда Динко Иванов (Стара Загора) със Ситроен С2 R2  срещу Димитър Божилов (Дунев Рейсинг) със Ситроен Саксо, завърши в полза на старозагореца. Божилов обаче си осигури третата титла в RC4 след като има 101 т., докато Динко Иванов е със 73.    


  Първенството приключи и в клас RC5, в което Павлин Русев (Булсим) със Ситроен Саксо стана шампион за 2017 г. с 5 победи от 5 старта и 125 т. актив. Втори в „Шипка Дамасцена” стана Симеон Христов (Стари столици) с Опел Тигра. С пет победи от 5 старта и с титла в клас НС 5 вече е бургазлията Павел Шенков (Вромос) с ВАЗ 2107.  В клас RC3 първи е Антон Титов (Мегапорт) със Ситроен DS3. За него това планинско бе подготовка за рали „Сливен“.  Победителите в състезанието изказаха благодарности към организаторите и спонсора за отличната работа и предоставените условия. В проведения от 21 до 23 юли, пети и най-важен кръг от шампионата взеха участие 43-ма състезатели. Състезанието е кандидат за Европейската купа на FIA през 2017-а. То се провежда в два манша. Наблюдатели бяха хърватина Паро Санжин и словенеца Душан Кобикишек. Председател на спортната комисия е  австриецът Волфганг Зауер.  „Това е един от най-важните кръгове от шампионата на България. Щастлив съм, че в него участват големите шампиони на автомобилния спорт в страната ви.”, каза г-н Зауер. Първият старт на състезанието над Казанлък е даден още през 1979 г., което прави надпреварата една от най-богатите на традиции в страната. Очаквам автомобилният спорт да замирише на рози“, заяви на пресконференцията председателят на БФАС Владимир Илиев, който така коментира участието на основния спонсор на състезанието – „Дамасцена” ЕООД.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към