Свързани новини

05.11.2019 11:21

АЕЦ Козлодуй с нови стипендианти

Видян 1231 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови осем студенти станаха стипендианти на АЕЦ „Козлодуй”. Те подписаха своите договори за включване в стипендиантската програма на централата. За първи път в списъка фигурират и първокурсници.

След като през май т.г. четирима студенти станаха стипендианти на АЕЦ Козлодуй, днес още осем подписаха договори с централата. Сред тях са студентите бакалаври от специалност „Топлоенергетика и ядрена енергетика” в Технически университет (София). От Софийски университет „Св. Климент Охридски” стипендианти стават студенти в бакалавърската програма „Ядрена техника и ядрена енергетика” и в магистъска програма по „Ядрена енергетика и технологии”.

За първи път стипендианти на АЕЦ ще бъдат и първокурсници. Те се възползваха от възможността за програмата да кандидатстват и ученици, завършили с висок успех средното си образование и записани в редовна форма на обучение в ориентирани към ядрения отрасъл специалности в Техническия и Софийския университет.

За всички тях АЕЦ „Козлодуй” поема ангажимент да предоставя стипендии по 1000 лева на семестър и да заплаща семестриалните такси на стойността на държавна поръчка до завършване на съответната образователна степен. По време на обучението си младежите ще повишават своите знания и умения в реална работна среда, като провеждат в централата платен стаж и практика.

След дипломирането си те ще се присъединят към екипа на АЕЦ, който ще осигурява дългосрочната експлоатация на ядрените мощности. Студентите споделиха, че перспективата да работят в АЕЦ „Козлодуй” е основното, което ги е мотивирало за участие в стипендиантската програма, както и възможността да се развиват като професионалисти в България.

„Смятам, че за младите е важно да останем в България, в региона, където сме родени, и тази програма на АЕЦ „Козлодуй” ни дава възможност за това”, сподели Александър Георгиев.

„Аз съм от Козлодуй, родителите ми работят в централата, баба ми и дядо ми също са работили тук. И въпреки че семейната традиция повлия на избора ми на специалност, когато започна семестърът, разбрах, че това е моето нещо, чувствам се на място, интересно ми е и когато завърша, искам да работя в АЕЦ”, разказа Виктория Мондешка.


 


Снимка: АЕЦ Козлодуй



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.