Свързани новини

20.07.2021 09:07

Правили сме шпионския Пегас за подслушване на медии и политици

Видян 4165 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шпионският софтуер "Пегас", който е в основата на грандиозно подслушване на мобилни устройства в цял свят, е създаден в България, Кипър и Израел. Това стана ясно от отговор на собственика му „Пегас“ NSO Group до "Гардиън", пише Сега.


NSO Group съобщи, че е изнасяла програмата съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър. "NSO Group взима насериозно етичните съображения, регулирана е от режимите по експортен контрол на Израел, Кипър и България и продава само на проверени клиенти на правителството“, съобщава БГНЕС, като цитира  изявление на компанията, публикувано от британския вестник „Гардиън“. 


Световните медии вече съобщиха, че журналисти, правозащитници, бизнесмени, политици и адвокати от цял свят са били шпионирани от израелски софтуер, продаван на авторитарни правителства и това е показало разследване на „Вашингтон пост“, „Гардиън“, „Монд“ и още 14 медии. Разследването на световноизвестните медии е базирано на изтекъл списък с 50 000 телефонни номера на т.нар. лица от интерес на клиентите на израелската компания NSO Груп. Нейният софтуер „Пегас“ може да извлича съобщения, снимки, имейли и информация за разговори, както и да активира микрофоните на  смартфони с различни операционни системи. Имената на политиците в списъка ще станат ясни през следващите дни. Той включва и над 180 журналисти на водещи световни медии.


Сега става ясно, че кипърският клон на компанията е бил затворен през август миналата година. От самата NSO Group са обяснили това с преструктуриране на бизнеса. Бивши нейни служители от Кипър заявили, че тя има още една база, която се намира в България. Става дума за CIRCLES BULGARIA, собственост на кипърски гражданин. През май 2019 г. неправителствената организация Access Now е сигнализирала властите в България и Кипър, призовавайки ги да обърнат внимание на износа на компанията поради злоупотребите с технологията на NSO Group.

 


продължи >>

Етикети
, , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Не е от съвсем лесните дни

Не е от съвсем лесните дни, все пак вторник е рязък по