01/02
03.11.2008 18:50

10 храни, които пазят сърцето

Видян 1837 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравото сърце не е само резултат от наследственост и липса на вредни навици. Разбира се, правилното хранене е съществена част от здравословния начин на живот. В челната десетка на храните, които помагат да поддържаме сърцето в отлична форма първо място заемат Овесените ядки. Те са с голямо количество целулоза в тях ги прави незаменим помощник при намаляването на холестерола, както и за поддържането на тонуса на кръвоносните съдове.


Следва сьомгата. Според статистиката, тази риба намалява с до 1/3 риска от инфаркт. А 2-3 рибни ястия седмично спомагат за поддържане на нормално кръвно налягане и съсирване на кръвта. Сьомгата успешно може да се замени със сардини или риба тон.


Следва авокадото. Ако добавяте по1/4 авокадо към салатата или месото, ще намалите нивото на “лошия” и ще си добавите “добър” холестерол в кръвта.


След него идва ред на зехтина. Резултатите от съвместно изследване, проведено от 7 национални медицински института, показват, че жителите на о. Крит умират рядко от инфаркт, въпреки че имат генетична предразположеност към високо ниво на холестерола. За приготвянето на салатите и ястията те използват само зехтин.


Ядките са другият „лечител“. Орехите и бадемите съдържат най-много омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини. Употребата на ядки спомага за по-доброто усвояване на целулозата и за намаляване на чувството за глад....


Букет от горски плодове ни води към други приятели на сърцето - ягоди, малини, къпини, боровинки. Те са богати на противовъзпалителни вещества, които значително намаляват риска от сърдечни болести и рак.


В зимните дни може да посегнете смело към фасула и лещата. Те са относително ниско калорични и могат да заменят всяка една гарнитура.


Спанакът е другата полезна за сърцето храна. Може да бъде заменен и с всеки други две зеленчукови ястия. Доказано е, че 2 порции зеленчуци дневно намаляват с до 25% риска от сърдечно-съдови заболявания. А всяка допълнителна порция - с още 17%.


Като съкровищница на омега-3 и омега-6 ненаситени киселини е сочено лененото семе.


Можете да го добавяте в салатите или другите ястия.


Списъкът завършва със соята. Важното е да употребявате натуралния, а не генномодифицирания й вариант. Не прекалявайте обаче с употребата на соев сос – в него има твърде много сол.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог