04.03.2009 13:22

72 314 студенти и докторанти повече са поискали висшите училища

Видян 1220 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

72 314 студенти и докторанти повече са поискали висшите училища за учебната 2009/2010 година. Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, предаде БГНЕС.


Според Вълчев обаче, броят на студенти догодина няма да се увеличи и ще останат доста незаети места. Образователният министър посочи още, че продължават опитите за създаване на нови висши училища, но Народното събрание не е вземало решение за това. Трима директори на общински училища в страната са били уволнени. Причините са нарушение при записване и преместване на ученици, нарушения при определяне на броя на паралелките или водене на документацията на училището. Уволненията са въз основа на направени проверки през първия срок от мобилните екипи на МОН. Проверени са били 2554 училища (около 93 % от общия брой училища в страната ). Общо наказанията са 26 – 15 забележки, 8 предупреждения за уволнение и трите уволнения, а 1 е в процедура по уволнение. Назначени са били директори на общински училища в областите Враца и Стара Загора, като за Враца са били назначени директори на 10 училища, а за Стара Загора – в 17. По отношение на матурите зрелостниците трябва да знаят, че срокът за подаване на заявления за полагане на зрелостен изпит е 16 – 27 март. 6 милиона отсъствия са направили учениците от всички училища в страната през януари, а 900 хил. от тях са неизвинени. Средно 6,31 са броя извинени отсъствия, като най-малко са в Кюстендил, а най-малко в Разград. Най-много извинени отсъствия имат децата от началния етап на обучени – средно по 4, а най-много – в гимназиалния – 9. Средно 4,43 дни са отсъствията на учителите, като най-много са във Варна – 26 % и най-малко в Шумен – 12 %. Средният процент на осигурено заместване на учители в страната е 60 %, най-висок в Шумен – 84 % и най-нисък в Смолян – под 50 . Министър Вълчев връчи и наградите от националните конкурси по тестови задачи след 7 клас и за зрелостните изпити. Персонални компютри получиха учители от цялата страна. Наградени са и четирима ученици с тестови задачи по различни дисциплини, които получават от МОН цифрови фотоапарати.
По отношение на стипендиите от Социалноинвестиционния фонд министър Вълчев поясни, че ще бъде отпускана на студенти както от държавни, така и от частни ВУЗ-ове сумата от 90 лева за не повече от 10 % от всички студенти от даден ВУЗ. Наградите на Фонда пък са на стойност 200 лева и ще бъдат отпускани еднократно за всеки семестър.
Министър Вълчев призова и за систематизиран дебат по отношение на Законопроекта за училищното образование по темите за училищното облекло, изгонването от час, полагането на обществено полезен труд от страна на учениците и др. Той коментира още, че не е "правилно децата да имат право на определен брой неизвинени отсъствия”. По отношение на случая с учениците от С. Рибново, Вълчев посочи, че ще бъде изпратена проверка, ако бъде установен проблем. Проектозаконът за училищното образование е заложено забрана на носенето в училище на религиозни символи, които "по натрапчив” начин показват религиозната принадлежност.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да усетите разминаване между очакванията и реалността

Днес може да усетите разминаване между очакванията и