Свързани новини

07.04.2009 10:14

82% от домакинствата у нас живеят в лишения

Видян 1685 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

82% от домакинствата в България не могат да си позволят поне един важен разход в бита си - адекватно отопление на дома, ваканция, подмяна на стари мебели, месо на трапезата през ден, нови дрехи, гости веднъж месечно, съобщи БГНЕС.


Разликата в задоволяването е толкова голяма, че 25-те процента най-богати у нас страдат от повече лишения от 25-те процента най-бедни в Дания, Финландия, Люксембург, Холандия и Швеция. Това показва изследване на качеството на живот в ЕС, направено от Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд. То е проведено чрез 35 000 интервюта в 31 държави през периода септември 2007-февруари 2008 г., съобщава вестник "Сега". България прилича по стандарт на живот повече на кандидатка, отколкото на членка на ЕС, отбелязват европейските експерти. Доходът на домакинствата е едва 1/3 от европейския и е най-нисък в ЕС, като е съизмерим по-скоро с този на Македония.
Ако в старите държави членки едно на десет домакинства не успява да плати навреме сметките си, то в България този процент е 25%, отчита още изследването. Страната ни е на първо място по дял на домакинствата, които не успяват да свържат двата края - 41%. Тук, макар и с малко, ни изпреварват дори страни извън съюза като Македония и Турция. У нас човек трудно успява да намери помощ в случай на спешна нужда. 16% от домакинствата няма от кого да вземат 500 евро назаем, ако им се наложи. Поради някои национални особености в тази група сме заедно с Белгия, Франция и Германия, докато в Гърция и Хърватия например такъв проблем почти не съществува. Страната ни се различава от старите членки на ЕС и по друг показател - съжителството на няколко поколения под един покрив. В 16% от бедните домакинства у нас съвместно живеят три поколения, докато в скандинавските страни този процент е под 1.
Изследването потвърждава и често споменавания факт, че българите са сред най-неудовлетворените и нещастни жители на Европа. Заедно с Македония страната ни е единствената сред членките и кандидатките, където оценката за удовлетвореност от живота не успява да прехвърли средата на скалата и е 5 по десетобална система. По-малко от 30% от българите смятат, че животът им отговаря на това, което биха желали. Тук се отклоняваме от обичайното - при младите хора традиционно има висок процент съвпадение на мечти и реалности, който спада в средната възраст и отново се покачва в старостта. У нас обаче с годините усещането за осъществяване в живота само спада. Въпреки че по отношение на заетостта България стои сравнително добре дори сред старите членки на съюза, отстъпваме по отношение на наетите на непълно работно време - у нас така работят 1% от хората, докато за ЕС този показател е 17%. Средно в ЕС се работи 38.5 часа на седмица, докато у нас мъжете се трудят по 42.1 часа, а жените - 40.9. Тук рекордьор е Турция, където мъжете отчитат 54.9 часа на седмица.
България е сред страните, където най-трудно се постига баланс между работа и семейство. 63% от хората у нас признават, че поне няколко пъти в месеца им се случва да са твърде изморени от работа, за да свършат домакинските си задачи, при 48% средно за съюза. 17% пък признават, че трудно се концентрират на работа поради семейните отговорности, докато за ЕС този дял е 12%. Макар че сме сред първите места в Европа по собствени жилища, въобще не сме доволни от дома си. По десетобална система българите оценяват с 6 дома си - най-ниската дадена оценка от всички членки и кандидатки. На 27% от българите мястото не стига, 17% се оплакват от мухъл и плесен, 25% нямат вътрешна тоалетна (тук само Румъния е пред нас с 35%), а 12% нямат баня или душ. /



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си днес

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си