01/02

Свързани новини

17.02.2021 11:32

Дърво, по-старо от България, черква на 15 века, домът на Неофит Рилски, който е Никола Пирински: какво се прави в Банско извън ски и голф

Видян 3347 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В нашата поредица за зимната приказка на България, освен курорти, които са извън голямата тройка, представяме и интересните места край водещите ни ски-центрове, незаслужено оставащи извън атракциите. Започваме от Банско, където освен популярните начини за изкарване на времето ски/борд и голф,а ако ги отворят от 1 март – и кръчми, озвучавани от македонски песни, има и културни алтернативи.
Черквата Света Троица е основната забележителност на стария град. Зимната столица на България всъщност се въртеше около калдаръма и възрожденските постройки допреди ски-бума през последните 20 години, когато в нея имаше едно на друго един малък стар хотел в центъра.
Ще се шашнете, но тя посреща Освобождението от Османско иго като най-големия християнски храм в цяла България. Едва през 1886 г. я детронира варненската катедрала, а преди век – софийската Св.Александър Невски. Черквата е построена през 1835 г. от местни майстори по инициатива на банския търговец Лазар Герман. За да си извоюват право да построят църква, банскалии заровили в двор в центъра икона и кръст, за да докажат пред турците, че на това място преди е имало по-стара църква. През 1850 г. към храма била построена внушителната кула-камбанария, която век и половина е основен символ на града преди градежите на големите хотели и го родее с курорти като Сен Тропе.
До нея е къщата на Неофит Рилски. Всъщност неговото истинско име е Никола, а спокойно е можел да се кръсти Пирински, доколкото родното му място е в подножието на тази планина. Не на Рила. Оригиналната фамилия на просветителя е Бенин – виден бански род.
Най-известният банскалия, тъй като по произхода на Паисий се водят спорове, е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак