24.02.2009 10:28

Датските университети определиха краен срок за записване на кандидат-студенти за 2009 г.

Видян 1953 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Крайният срок за подаване на документи в датски университет или колеж за тази година е до 15 март, съобщиха организаторите на проекта “Световно образование” от фирма “Интеграл” предаде БГНЕС.


Висшите образователни институции тук са безплатни за студенти от страните-членки на ЕС и поради засиления интерес за обучение местните държавни университети въвеждат централизирана система за записване с краен срок за текущата година.


Подаването на документите в срок ще позволи на по-рано записалите се да участват в разпределянето на местата за най-желаните специалности, тъй като ВУЗ-овете ще прекратяват записването след попълване на отпуснатата бройка за обучение. Все още българите имат шанс да се запишат и във водещите датски университети Архус и Алборг, които предлагат на английски език предпочитани от европейците специалности. Процедурата по кандидатстване предвижда попълване на два формуляра, в които се посочват избраните университети и предпочитаните специалности. Кандидатите могат да подават документи, без да са положили тест по английски и да предоставят сертификат за езика, след като ВУЗ-ът потвърди техния прием, уточни Ирина Христова, управител на “Интеграл”. Тогава се подават и дипломите за завършено средно образование.


Датските университети ТЕКО, НОЕА и ВИА ще приемат българи без TOEFL и IELTS, ако са издържали езиков тест в офисите на „Интеграл”. Учебните заведения са участници в „Световно образование” и от есента на миналата година въведоха облекчения в процедурите за прием в рамките на проекта. Тестовете са безплатни, а първите възможни дати за явяване са 19, 20 и 21 март т.г. При окончателно класиране бъдещите студенти получават документ за прием с указан срок за потвърждаване на обучението. На този етап се урежда и настаняването като договорите за наем обикновено са на датски език, уточнява още Христова. По тази причина приетите кандидати в рамките на „Световно образование” получават и техническа помощ по настаняването и пътуването. Проектът отвори вратите на датските университети за българи през миналата година и оттогава досега над 200 студенти се обучават безплатно в местни ВУЗ и колежи.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да усетите разминаване между очакванията и реалността

Днес може да усетите разминаване между очакванията и