10.02.2016 12:22

Докосни дъгата направи дарения на деца с диабет тип 1

Видян 4432 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


   На 9 февруари в новооткрития ресторант Green Line в София се проведе специална закуска, в рамките на която членове на асоциация „Докосни дъгата“, дариха сензори за измерване на кръвната захар към инсулинови помпи на деца с диабет тип 1 и представиха новите членове на благотворителната организация - акад. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България и Боян Петров – популярният български алпинист, диабетик изкачил осемхилядниците Кангчендзьонга, K2 и Манаслу.
По време на събитието г-жа Петя Раева и Денислава Ангелова-Баронеса Плевенска, основатели на асоциацията, дариха сензори на малката Мирела и Денислав от София и разказаха подробно за дейността на асоциация „Докосни дъгата“ от създаването й до този момент, както и за бъдещите й планове и цели.



„2015 година бе изключително ползотворна за „Докосни дъгата“. За това време, ние успяхме да закупим и дарим 8 инсулинови помпи на нуждаещи се деца с диабет тип 1. Щастливи сме, че, заедно с майките на децата, успяхме да сeзираме ръководството на Националната здравноосигурителна каса, както и омбудсмана на Република България госпожа Мая Манолова. В резултат на това, бе обърнато сериозно внимание върху проблема с липсата на подкрепа на държавните институции за осигуряване на така необходимите помпи и консумативите за тях. От 1 април 2016 година консумативите за инсулиновите помпи ще бъдат поети от НЗОК, а самите помпи ще бъдат дарявани от фирмите. Голямата ни мисия през 2016 година е Здравната каса да обърне внимание и на сензорите към така необходимата за водене на един нормален живот от децата с диабет тип  1 електроника“, разказа г-жа Раева.



Баронеса Ангелова демонстрира употребата на инсулиновите помпи и сензори и допълни: „Специални благодарности на Борислав Димитров и неговите близки и приятели, на акад. Митев и на Боян Петров, които успяха да съберат средства и да закупят цели осем сензора за деца с диабет тип 1. Два от тях бяха дадени днес. Миналият петък малката Маги също получи един, а вчера с нов сензор си тръгна едно дете от Кърджали. Останалите ще намерят своите нови собственици във Варна. Сдобили се с инсулинова помпа и сензор, децата получават възможност да водят един нормален и пълноценен живот“.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое