Свързани новини

24.04.2009 18:15

Икономист: "Бюджетният блус на България"

Видян 1875 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Списание "Икономист" коментира съобщенията, че София е готова да приеме заем от МВФ, предаде БГНЕС. Според изданието, обаче, властите в България първо трябва да ревизират бюджета, за да не бъде загубено доверието на инвеститорите.


Международният валутен фонд призова България да ревизира бюджета си за 2009 година, настоявайки, че съществуващите планове за ограничаване на разходите не са достатъчни, за да бъде избегнат дефицит и да бъде постигната целта от 3% излишък на брутния вътрешен продукт. Бюджетните приходи през януари бяха добри, но драстично намаляха оттогава. Това заплашва планирания излишък, а той е важен за доверието на инвеститорите във валутния борд. Обществените финанси на България са в добро състояние в сравнение с тези на съседните държави и обичайното субсидиране от страна на МВФ не изглежда необходимо. Но министър-председателят Станишев явно е готов да приеме заем от фонда, който да не е обвързан с условия.


В края на едноседмичното си посещение в България ръководителят на мисията на МВФ заяви, че бюджетът за 2009 г. е нереалистичен и трябва да бъде променен. Фондът очакваше скромен ръст на брутния вътрешен продукт през тази година, но сега предвижда свиване от 3,5% и спад от 1% през 2010 г.


България не изглежда като кандидат за такъв вид помощ от МВФ, каквато вече беше приета от Унгария, Украйна, Сърбия и Босна и Херцеговина. Правителството не иска да поема по този път, тъй като фондът принуди всички тези страни значително да съкратят обществените си разходи, а това вероятно ще задълбочи рецесията през тази година. Въпреки всичко настоятелно се говори за програма на МВФ, независимо, че това беше отречено от премиера Станишев.


Но в. "Сега" цитира министър-председателя да казва, че фондът разполага с нови, гъвкави инструменти, за да помогне на държави, които имат добра макроикономическа и финансова политика. Според изданието той е добавил, че е възможно България да се възползва от подобно нещо в бъдеще, но не и сега. Изглежда, че Станишев обмисля възприемането на гъвкавата кредитна линия, която фондът наскоро въведе и за която вече кандидатстваха Мексико и Полша. Тя се предоставя като предпазна мярка и може да бъде използвана без да е обвързана с определени условия. Именно поради това линията се дава само на онези страни, които според фонда имат стабилна икономика. Признанието на Сергей Станишев, че евентуално може да се обърне за заем към МВФ, трябва да бъде отбелязано, тъй като за първи път той или друг член на правителството допуска подобна възможност. Непосредствената задача на София е обаче да преразгледа бюджета, за да подсигури излишък през тази година и така да бъде предотвратен срив в доверието на инвеститорите. Без подобни промени МВФ едва ли би допуснал България да кандидатства за гъвкава кредитна линия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева