08.05.2018 17:05

Мария Цветкова е Музикант на годината 2017

Видян 2212 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оперната певица Мария Цветкова е победителят в анкетата „Музикант на годината 2017“ на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио. Резултатите от 27-то издание на националното допитване станаха ясни на галаконцерт, проведен в Деня на радиото 7 май в препълненото Първо студио на БНР.


За първи път в историята на анкетата наградата в категория „Дебют“ спечели диригент – младата Инна Диловска, която получи специалната награда на Българската банка за развитие. За „Ансамбъл на годината“ слушателите избраха дуото Надежда Цанова – пиано и Петър Македонски – тромпет. „Музикален проект на годината“ стана албумът с музика на Димитър Ненов, записан от пианиста Иво Върбанов с Кралския шотландски национален оркестър под диригентството на Емил Табаков и издаден във Великобритания. Цигуларката Зефира Вълова спечели приза за активна творческа дейност. Композиторът Георги Арнаудов събра гласовете на любителите на класическата музика в категория „Юбилей“. Слушателите отличиха посмъртно композитора и тонрежисьор в БНР Мирослав Данев за цялостното му творчество.


За втори път в историята на анкетата беше връчена и специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант. Получи я 16-годишният пианист Николай Димитров от Русе.


Домакин на събитието беше Симфоничният оркестър на Българското национално радио с главен диригент Марк Кадин, а в галаконцерта участваха носителите на наградите, Теодосий Спасов – два пъти носител на приза „Музикант на годината“, и Явор Желев – първи флейтист на Радиооркестъра.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните