Свързани новини

26.05.2009 15:10

Масово наемат деца за работа

Видян 2757 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С наближаване на активния летен сезон масово фирми наемат незаконно деца за работа. Най-често малолетни и непълнолетни работници биват ангажирани в хотелите и ресторантите по морето. Освен туризма, в България това явление се наблюдава още в сферите на земеделието и в семейното стопанство, казаха експерти по трудовата заетост пред 19`. Също така децата са предпочитана работна ръка в търговията.  Малките продавачи предлагат сладолед и царевица, те са и основни  помощници по пазарите. Статистиката сочи, че 418 000 са децата у нас, които работят в домашно стопанство, а 611 000 извършват домашен труд. Според експерти една от главните причини за детския труд са предимно наличието на семейни проблеми, както и икономически затруднения. Затова и едно от усилията на правителството е да подпомага семействата в социален дискомфорт. Само за три години от 2006 до 2008 г. границата за достъп за получаване на социални помощи за тях е повишена с 50 на сто, а социалните помощи за деца са увеличени с около 40 процента.


Наемането на непълнолетни на работа без разрешение от Инспекцията по труда се смята за криминално деяние. Лица от 16 до 18 години се приемат на работа след обстоен предварителен медицински преглед и медицинско заключение, което установява годността им да извършват съответния труд и с разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай. Те могат да полагат труд с изричното съгласие на своите родители и настойници. По изключение се позволява полагане на труд от непълнолетни, навършили 15 години.  Важна подробност е, че ненавършилият пълнолетие няма право да упражнява дейност, която се води високорискова, дори когато родителите му са съгласни за това. Работата по строежите се счита именно за такава, затова инспекторите по труда не издават разрешително за такава дейност. Учители, преподаващи в гимназията обаче, споделиха за 19`, че някои техни питомци се хващат като общи работници по строителните обекти.


Законът предвижда за работодател, наел непълнолетен без разрешително, не само глоба, а и лишаване от свобода. Санкция от 500 до 1000 лева и затвор до 6 месеца чакат нарушител, наел работник  между 16 и 18 г. без необходимите документи. При повторно нарушение глобата скача до 3000 лева, а престоят зад решетките може да бъде до една година. Точно такова наказание заплашва наелият незаконно на работа дете между 15 и 16 години. При повторно уличаване нарушителят е застрашен от затвор до 5 г. и санкция до 5000 лева.


За първите 4 месеца на тази година главната инспекция по труда е издала 249 разрешения за постъпване на работа на лица от 16 до 18 годишна възраст. За предходната 2008 г. тези разрешителни са 5 484.


Разрешенията за наемане на деца под 16 години за първите 4 месеца на 2009 г. са седем. За 2008 г. същите са 291.


През 2008 г. в България нарушенията в трудовото законодателство, свързано с детския труд са с 40 на сто по-малко, отчете през септември миналата година министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Според нея преходът в България е нанесъл много сериозна щета върху децата от малцинствените групи и тяхното образование. Затова социалните помощи не се дават, ако децата не ходят редовно на училище. На недобросъвестни родители също не се изплащат помощи, а парите се инвестират в такси за детски градини и учебници.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци