17.03.2009 15:20

Медено изкушение и лекарство

Видян 1490 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Медът е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността. Той се усвоява изцяло от организма като 1 килограм мед дава до 3400 калории енергия. Пчелният продукт съдържа белтъчни вещества, витамини - В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини - A, PP, органични киселини, ензимна инвертаза, липаза. В чистия мед има още инвертна захар ( плодова или гроздова ) - 73%, тръстена ( цвеклова ) захар - 2%, вода - 20%, декстрин - 2%, азотни вещества - 0,99%, киселини – 0,1% и минерални вещества - 0,1%.  Освен, че е източник на сили, медът може да се използва и като лекарство.


Липовият мед се препоръчва за простудни заболявания, а акациевият пък помага на бъбреците и очите. Така нареченият магарешки бодил е много полезен при бронхит и кашлица, както и за сърцето. Мановият мед се взима при болни дробове, жлъчка или анемия.


Все по-големи са обаче опасенията ни, че в търговската мрежа можем да открием истински мед. Въпреки това някои вериги магазини работят директно с производителите от цяла България. Белоградчишкия мед, например, е много популярен и лечебните му свойства вече са изпитани. Известен е и този, който се произвежда около Рилския манастир. За тези продукти е доказано, че нямат вредни вещества, каквито се съдържат в повечето храни напоследък. И цената определено си заслужава. Средно буркан мед струва между 7 и 10 лева. На изложението в НДК, където имаше производители от цялата страна, 900 гр. се продаваше за 7 лв. Това беше цената на всички видове от жълтата наслада освен на мановия мед, който вървеше по 10 лева.


Освен различните видове мед могат да купят и още интересни неща, дело на пчелите. Прополисът например се предлага под формата на пръчици за дъвчене. Той е не само вкусен, но и полезен за венците. Цената за една бройка е 2 лв.


Пчелното млечице също е изключително полезно. То е на по-висока цена – 15 лв. за 10 гр., но пък свойствата му наистина са вълшебни. Само една капка помага на човешкото тяло да бъде свежо и енергично през целия ден.


Най-добрият продукт според производителите е смес между пчелен прашец, пчелно млечице и прополис. Тази комбинация е много подходяща при пролетна умора или физическо изтощение.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

100 000 тона дрехи и текстил се изхвърлят годишно в България

100 000 тона дрехи и текстил се изхвърлят годишно в България

Всяка година в ЕС се изхвърлят 5 млн. тона ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес най-важни за вас ще са резултатите


Днес основните ви притенснеия ще са - дали ще справите