21.05.2009 10:20

Новото завръщане на Симеон Радев - "Строителите на съвременна България"

Видян 3539 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това е събитие на годината. Така определиха присъстващите в препълнения "Бял салон" на НХГ премиерата на третия том на непубликуваната досега част на "Строителите на съвременна България" на Симеон Радев, предаде БГНЕС.


Сред картините на Бенчо Обрешков прозвуча гласът на самия Симеон Радев, запис от Златния фонд на БНР от 1964 година, в който забележителният българин говори за своите "Строители". При първото излизането на първите два тома на "Строители на съвременна България" Константин Иречек ги определя като "знаменито съчинение". Почти след 100 години в България излиза третият том на това, което е била и е страната ни, актуално е и днес в едни не по-малко сложни и противоречиви времена. Като че ли преходът не свършва повече от столетие в търсенето на идентичност и на България и на Строителите й...Гласът на Симеон Радев последван от писменото му слово, прочетено от актьора Христо Мутафчиев свързаха времето в препълнената зала и напомниха не само за личността на Симеон Радев, но и за сложната съдба на този велик българин, пренебрегван дълго от политическата и идеологическата конюнктура и платил жестоко за това, както той, така и близките му. Слово за делото му произнесе историкът проф. Георги Бакалов. Самият факт, че видният медиевист и изследовател на Българското средновековия говори за Симеон Радев по особен начин свързва времената отново, за да напомни за Строителите в тази наша изстрадала земя – кръстопът и средище на драматични събития и знаменити личности, рядко признати преживе. Симеон Радев е събирал изключителен архив. Но идва 9 септември и е обвинен като консерватор и русофоб, напомни историкът.
Синът му Траян Радев ги изнамерил, запазил и предоставил на агенция БГНЕС да ги издаде тези записки, които представляват третият том. Тези записки са след детронирането на Александър Батенберг, за ролята на Стамболов в тогавашната история, за идването на Фердинанд в България, изброи Бакалов. В този том има много ретроспекции, които връщат към теми от първите два тома, отбеляза Бакалов. Симеон Радев е изключителен историк, но пише като литератор, посочи неколкократно професорът. Симеон Радев е бил дипломат 27 години и е събирал документи. Над 270 лица са описани в книгата, той разказва и за ролята на Русия, за което е бил и обвиняван след 9 септември 1944 г. Той не е русофоб, както е бил обвиняван, напротив много сериозно и с уважение се отнася към руската интелигенция. Но Радев коментира имперската роля на Русия, която е много често двойствена. Българският дипломат споделя тезата, че няма вечни приятели в политиката, а интереси, подчерта проф. Бакалов. Симеон Радев говори с голямо въодушевление за Търновската конституция, а тогава е бил дете, но той ги пресъздава блестящо и затова се счита за един блестящ историк. Това е издание-събитие, заключи професорът.
Уводът в третия том е написан от сина на Симеон Радев Траян Радев, който предостави на Агенция БГНЕС ръкописа на знаменития си родител. Агенцията в сътрудничество с издателство "Свети Климент Охридски" с редактори Иван Николов и Зоя Андонова издаде третия том на "Строителите на съвременна България" . Никога не бях и мечтал да застана пред вас и да говоря за Симеон Радев, каза Любчо Нешков, собственик на агенцията. Той благодари преди всичко на родителите си Даница и Темелко Нешкови за възпитанието, което са получили със сестра му Славица Нешкова и за подкрепата за издаването на третия том на Симеон Радев. Между гостите бяха депутатите Огнян Герджиков, Минчо Спасов, Яне Янев, Петър Берон, Минчо Христов, Елена Поптодорова, бившият премиер Димитър Попов, дипломати, фигури от ранга на Дими Паница, интелектуалци от различни поколения, журналисти. Нешков завърши с думите:" Прочетете тази книга", както дни преди това беше препоръчал и депутатът и историк проф. Андрей Пантев.
Симеон Радев е определян като един от най-големите български държавници на съвременна България. Публицист и дипломат, държавник и патриот в продължение на 88 години, роденият в македонския град Ресен Симеон Радев, живя и работи единствено за България. Благодарение на високото си образование, владеенето на пет езика, включително арабски и турски, като дипломат в Букурещ, Берн, Хага, Анкара, Вашингтон и Лондон, в продължение на 30 години Радев всеотдайно защитава интересите на България в тези бурни времена. В друг контекст от гледна точка на хуманитаристиката той би бил наречен също като знаменитите световни исторически фигури "Човек на всички времена", защото ценностите, които изповядва са наистина вечни и неподвластни времето.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е благоприятен да направите лек намек на половинката си

Денят е благоприятен да направите лек намек на